državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

»Hladnokrvno so ju ubili«

Deli na:
»Hladnokrvno so ju ubili«

Foto: Reuters

Ugrabljena francoska novinarja, ki so ju v soboto na severu Malija našli mrtva, sta bila ustreljena, je danes dejal francoski zunanji minister Laurent Fabius. Za napad je obtožil "teroriste" in napovedal, da bodo na "celotnem območju ter v sosednjih državah poostrili varnost", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Hladnokrvno so ju ubili, enega je zadel en naboj, drugega pa trije," je Fabius dejal po kriznem sestanku s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, ki so ga sklicali zaradi umora Claudea Verlona in Ghislaine Dupont s Francoskega mednarodnega radia (RFI).

"Morilci so tisti, proti katerim se borimo, teroristične skupine, ki nasprotujejo demokraciji in volitvam," je dodal.

Francoski zunanji minister je prav tako napovedal poostritev varnosti v regiji, vladni vir pa je za AFP pojasnil, da je s tem mišljena "vidnejša" prisotnost francoske vojske na severu Malija.

Ubita novinarja sta v soboto odpotovala v mesto Kidal, ki leži okoli 1500 kilometrov severovzhodno od prestolnice Bamako, da bi intervjuvala tiskovnega predstavnika tuareške uporniške skupine Nacionalno gibanje za osvoboditev Azavada (MNLA). Novinarko in novinarja so po navedbah RFI nato ugrabili pred njegovo hišo.

Nasilje v Maliju, ki je bivša francoska kolonija, se je v zadnjem času ponovno povečalo, potem ko je Pariz v začetku leta tja poslal svoje čete, da bi s severa države pregnali islamistične upornike in upornike MNLA, navaja AFP.