avto, hitrost, divjanje, vožnja Svet24.si

Strožje kazni za divjake na cesti v Avstriji

kolektivna zavest Svet24.si

Teži kolektivne zavesti nihče ne more ubežati

895265_047-zdravniska_stavka Necenzurirano

Kje je največ zdravnikov preklicalo soglasje za ...

tanja fajon, klemen žibert, matjaž han Reporter.si

V SD mrzlično iščejo rešitelja, a nihče noče...

tina maze pm Ekipa24.si

Brez dlake na jeziku! Tina Maze za številne ...

matino-antunović, skrito-v-raju Njena.si

O igralcu iz serije Skrito v raju: Tiha voda ...

Adam Delius Ekipa24.si

Da bi Elšnik v Celju sedel na klopi? Odziv ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francozi volijo predsednika: Hollande ali Sarkozy?

Deli na:

V Franciji bo danes potekal drugi krog predsedniških volitev, v katerem se bosta pomerila kandidat socialistov Francois Hollande in dosedanji predsednik Nicolas Sarkozy. Javnomnenjske raziskave so zmagovalcu prvega kroga volitev Hollandeu napovedovale tesno zmago pred Sarkozyjem, ki je na prvem krogu za las zaostal za Hollandeom.

Javnomnenjske raziskave so napovedovale tesen rezultat, po vseh pa naj bi slavil Hollande, in sicer za med pet in šest odstotnih točk. V primeru zmage bi Hollande postal prvi socialistični predsednik Francije v zadnjih 17 letih.

Sarkozy najverjetneje upa, da ga bodo podprli volivci skrajno desničarske stranke Nacionalna fronta, ki se je na prvem krogu uvrstila na tretje mesto z rekordnimi 18 odstotki glasov volivcev. Voditeljica stranke Marine Le Pen sicer ni podprla nobenega od kandidatov ter ju označila za dve strani istega kovanca.

Večina privržencev levičarskega kandidata Jeana-Luca Melenchona, ki se je na prvem krogu uvrstil na četrto mesto, bo po rezultatih anket glasovala za Hollandea. Slednjega je podprl tudi sredinski politik Francois Bayrou, ki je v prvem krogu prejel 9,1 odstotka glasov in se uvrstil na peto mesto.

Volišča se bodo odprla ob 8. uri zjutraj, svoje glasove pa bo 44 milijonov francoskih volilnih upravičencev lahko oddalo do 20. ure. Takrat bodo objavljeni tudi prvi rezultati in napovedi.

Tako Sarkozy kot Hollande sta v predvolilni kampanji obljubljala uravnoteženje francoskih javnih financ. Sarkozy načrtuje dvig davka na dodano vrednost, medtem ko bi Hollande še bolj obdavčil bogate, zavzema pa se tudi za revizijo evropskega fiskalnega pakta, da bi ta vseboval tudi spodbude za rast in krepitev solidarnosti.