bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

F296REFERENDUM04Z Necenzurirano

Če smo na referendumu odločali o RTV, pa dajmo ...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

Sha’carri Richardson Ekipa24.si

Nikoli prej tako razgaljene?! Dres Američank za ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Franciji danes odločilni krog parlamentarnih volitev

Deli na:
V Franciji danes odločilni krog parlamentarnih volitev

Foto: Reuters

V Franciji bo danes drugi, odločilni krog parlamentarnih volitev. Glede na izide zadnjih raziskav javnega mnenja se zmaga obeta socialistom, ki so slavili že v prvem krogu, v drugem pa bi si utegnili zagotoviti celo absolutno večino v 577-članski narodni skupščini.

Socialisti predsednika Francoisa Hollandea naj bi dobili do 313 sedežev, za osvojitev absolutne večine pa jih potrebujejo 298.

Največja opozicijska stranka Zveza za ljudsko gibanje (UMP) na majskih predsedniških volitvah poraženega Nicolasa Sarkozyja, ki je imela absolutno večino v prejšnjem mandatu, lahko tokrat računa le na do 226 sedežev.

Vprašanje je, ali se bo v parlament prvič po letu 1989 uspelo prebiti skrajno desni Nacionalni fronti Marine Le Pen. Glede na predvolilne raziskave javnega mnenja bi lahko dobila do tri poslanska mesta.

V Franciji parlamentarne volitve potekajo dober mesec za predsedniškimi v dveh krogih po večinskem volilnem sistemu. Francoski predsednik za sestavo vlade in za izvajanje svoje politike sicer nujno potrebuje večino v parlamentu.

Volišča v Franciji bodo danes odprta do 18. ure oziroma v večjih mestih 20. ure, takoj po zaprtju pa bodo objavili izide vzporednih volitev.