Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francoz načrtoval napade na davkarijo, mošeje, sinagoge in Euro 2016

Deli na:
Francoz načrtoval napade na davkarijo, mošeje, sinagoge in Euro 2016

Foto: Arhiv Reporterja

Ukrajinske oblasti so prijele francoskega državljana, ki naj bi načrtoval vrsto terorističnih napadov v Franciji med evropskim nogometnim prvenstvom, je danes sporočila ukrajinska obveščevalna služba. V Ukrajino je prišel pod pretvezo, da se bo kot prostovoljec boril v konfliktu na vzhodu države.

Po navedbah ukrajinske obveščevalne službe je Francozu v Ukrajini uspelo pridobiti 125 kilogramov razstreliva, 100 detonatorjev, pet avtomatskih pušk, dva protitankovska raketometa in 5000 kosov streliva, poročajo tuje tiskovne agencije.

Načrtoval naj bi razstrelitev mostov in avtocestne infrastrukture v različnih delih Francije, kot tudi davčnega urada, mošeje, sinagoge in javnih krajev, kjer bodo potekale prireditve, povezane z nogometnim prvenstvom.

"Francoz je izrazil nasprotovanje vladi, ker je dovolila množično priseljevanje v Francijo kot tudi širjenje islama," so še navedli v ukrajinski obveščevalni službi.

Šef ukrajinske obveščevalne službe SBU Vasil Hricak je za medije danes povedal, da je aretirani moški načrtoval 15 terorističnih napadov ter da so ga aretirali 21. maja, ko je poskušal blizu ukrajinskega obmejnega kraja Jagodin vstopiti na Poljsko.

Za zdaj še ni jasno, ali je francoski državljan povezan s kakšno teroristično celico ali je deloval samostojno. V Franciji pred začetkom nogometnega prvenstva veljajo poostreni varnostni ukrepi. Francoski predsednik Francois Hollande je v nedeljo priznal, da obstaja tveganje napadov med prvenstvom, a je zagotovil, da bodo storili vse, da bi zagotovili uspeh prireditve.

Hricak je danes dejal, da ni želel širiti panike in je nameraval informacije o aretaciji Francoza razkriti šele po prvenstvu, a je moral z razkritjem pohiteti zaradi medijskih poročil minuli konec tedna.