901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija blokira ukrajinski tovor, namenjen v Azijo

Deli na:
Rusija blokira ukrajinski tovor, namenjen v Azijo

Foto: Bobo

Zaradi ruske prepovedi uvoza ukrajinske hrane in drugih ukrepov je zastal bolj ali manj celoten ukrajinski tovorni promet, namenjen na Kitajsko in v Srednjo Azijo, so včeraj sporočili z ukrajinskega ministrstva za infrastrukturo.

Od 1. januarja, ko so začela veljati nova ruska pravila, lahko tovor iz Ukrajine, ki je namenjen v osrednjo Azijo ali na Kitajsko, v Rusijo vstopi zgolj prek Belorusije. Tovornjaki morajo biti poleg tega zapečateni, tako da jih v Rusiji slučajno ne bi odpirali in raztovarjali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je z začetkom leta prepovedala uvoz hrane iz Ukrajine, sosedo pa je izključila tudi iz prostotrgovinskega območja, ki so ga oblikovale nekatere nekdanje sovjetske republike. Ukrajina, ki si je te povračilne ukrepe prislužila z uveljavitvijo prostotrgovinskega sporazuma z EU, je prav tako prepovedala uvoz hrane iz Rusije.

Posledično se je z novim letom ustavil tranzit ukrajinskih dobrin čez Rusijo in zaenkrat še vedno stoji, je povedala tiskovna predstavnica infrastrukturnega ministrstva Kristina Nikolajeva. "Sprejeli so ukrepe, a niso določili mehanizma za njihovo izvajanje (...) Posledično Rusija ukrajinskih tovornjakov ne spušča čez mejo," so še sporočili.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je že pred dnevi napovedal, da bo o "nezakonitih ruskih ukrepih" obvestil Svetovno trgovinsko organizacijo ter ostale akterje v svetovni trgovini pozval k "odgovoru na takšna dejanja".