mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Franciji zaradi stavk v železniškem in letalskem prometu grozi kaos

Deli na:
Franciji zaradi stavk v železniškem in letalskem prometu grozi kaos

Na hitrem vlaku proti Parizu sta se prepletli fikcija in resničnost. - Foto: Profimedia

V Franciji bodo danes potekale stavke v železniškem in letalskem prometu, zato se obeta prometni kaos. Po državi bo vozila le okoli četrtina vlakov, prizadeti bodo predvsem poleti na krajše proge. Stavkali bodo tudi učitelji in bolnišnično osebje, napovedanih je več kot 140 protestnih shodov.

Enodnevno stavko bodo zaradi nizkih plač in reformnih načrtov predsednika Emmanuela Macrona izvedli javni uslužbenci in njihovi podporniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na tirih bo tako le okoli 40 odstotkov hitrih vlakov TGV, vozila bo le četrtina rednih vlakov, je napovedal prvi mož francoskih železnic SNCF Guillaume Pepy. Predmestje Pariza bo s središčem povezovala okoli tretjina vlakov, ki so sicer na urniku.

Železniški uslužbenci stavkajo zaradi reforme, ki bi novim zaposlenim odvzela posebne privilegije v zvezi z upokojevanjem in varnostjo delovnih mest.


Stavkali pa bodo tudi kontrolorji zračnega prometa, zato bo odpovedana okoli tretjina poletov na pariških letališčih Charles de Gaulle, Orly in Beauvais. Po navedbah letalskega prevoznika Air France bodo najbolj prizadeti leti na krajše proge.

Stavkali bodo tudi učitelji, še posebej v osnovnih šolah, pa bolnišnično osebje in nekateri uradniki. Po ocenah AFP bo šlo za najpomembnejši preizkus za Macrona od vala demonstracij septembra in oktobra lani.

Po vsej državi je ob tem načrtovanih več kot 140 protestnih shodov, največji od njih v Parizu pred trdnjavo Bastilja, kjer sindikati pričakujejo 25.000 demonstrantov.

Javni uslužbenci so besni, ker plače zaostajajo za inflacijo, sindikati pa Macronu očitajo željo po odpuščanju, kar naj bi prizadelo kakovost storitev. Macron namerava v petletnem mandatu zmanjšati število delovnih mest v javnem sektorju za 120.000, plače želi bolj vezati na učinkovitost in storitve v večji meri prepuščati pogodbenim sodelavcem.