Hajni Blagne Dobra karma

Mlajši brat Helene Blagne že 40 let živi ...

Melvin Luca Weiß Svet24.si

Po izginotju in smrti malčice zdaj iščejo še ...

ivan zidar pl Reporter.si

Vojna zakoncev Zidar (2.): Osebni stečaj Ivana ...

Mosad, Mossad, Svet24.si

Atentati, ugrabitve in vohunjenje - izraelski ...

Screenshot 2020-04-14 at 13.53.29 Necenzurirano

Ne STA, Urbanija pretaka javni denar v zasebne ...

Robert Waltl Odkrito.si

Čokolade svetega Miklavža

V imenu ljudstva Njena.si

Umrl dedek igralke Ajde Smrekar

Svet

Francija kljub pritiskom muslimanskih držav kljubovalno odgovarja: Ne bomo popustili v boju proti islamskemu ekstremizmu

Deli na:
Francija kljub pritiskom muslimanskih držav kljubovalno odgovarja: Ne bomo popustili v boju proti islamskemu ekstremizmu

Franci na ulicah izražajo solidarnost z obglavljenim učiteljem. - Foto: Reuters

Francija bo kljub kritikam turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana nadaljevala boj proti islamskemu ekstremizmu in ne bo popustila pod poskusi destabilizacije in zastraševanja, je včeraj sporočil tiskovni predstavnik francoske vlade Gabriel Attal. Pakistanski premier Imran Kan pa je voditelje muslimanskih držav pozval k boju proti islamofobiji.

V Parizu je Attal včeraj še zatrdil, da se Francija ne bo nikoli odpovedala "svojim načelom in vrednotam". Po seji francoske vlade je še izpostavil "trdno evropsko enotnost" proti islamističnemu nasilju po napadu na francoskega učitelja 16. oktobra letos, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Učitelja zgodovine Samuela Patya je na poti domov iz šole umoril 18-letnik. Ta se je za napad na učitelja odločil, potem ko je bil učitelj na družbenih omrežij deležen kritik, ker je dijakom med uro o svobodi govora pokazal karikature preroka Mohameda. Njegova smrt je v Franciji povzročila veliko ogorčenje. Država je bila vse od januarja 2015, ko je bilo v napadu na satirični tednik Charlie Hebdo ubitih 12 ljudi, prizorišče več džihadističnih napadov.

Tednik, ki si je z objavo karikatur preroka Mohameda pred leti nakopal jezo muslimanskega sveta, je karikature ponovno objavil minuli mesec, ko se je začel sodni proces proti enemu od vpletenih v napad na Charlie Hebdo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v odzivu na umor učitelja zgodovine odločno podprl francosko sekularno tradicijo in napovedal zatrtje islamskega radikalizma tudi z zaprtjem tistih mošej, kjer širijo skrajne ideje.


Turški predsednik Erdogan je v odzivu Macrona obtožil, da po krivici napada muslimansko skupnost v Franciji, kar je dodatno zaostrilo odnose med državama, ki sta obe članici zveze Nato.

Pakistanski premier Kan pa je včeraj voditelje muslimanskih držav pozval k skupnemu ukrepanju proti islamofobiji. "Zadnje izjave voditeljev in skrunitve svetega Korana odražajo naraščanje islamofobije, ki se širi po evropskih državah," je v pozivu zapisal Kan.

"Kot muslimanski politični voditelji moramo prevzeti pobudo pri pozivanju h koncu tega kroga sovraštva in nasilja," je poudaril po navedbah AFP.

Iranski predsednik Hasan Rohani je ob tem v včerajšnjem odzivu na Macronove besede pozval k spoštovanju islamskih vrednot. Dodal je, da izjave, kot je Macronovo branjenje objave karikatur, "vodijo zgolj k več nasilja".

Charlie Hebdo je sicer včeraj prilil olja na ogenj, saj je na naslovnici objavil karikaturo Erdogana v spodnjicah, ki v eni roki drži pločevinko pivo, z drugo pa dviga krilo ženski v hidžabu in odkrije njeno golo zadnjo plat. V oblačku nad Erdoganovo karikaturo so zapisali: Ooh, prerok! in jo naslovili Erdogan zasebno je zelo zabaven.

Loading...