stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francija bo izgnala 35 ruskih diplomatov

Deli na:
Francija bo izgnala 35 ruskih diplomatov

Foto: arhiv Reporterja

Francija je danes sporočila, da bo izgnala 35 ruskih diplomatov zaradi njihovega delovanja proti francoskim varnostnim interesom. Ukrep je del skupnih evropskih prizadevanj v povezavi z rusko invazijo na Ukrajino.

"Francija se je danes zvečer odločila izgnati nekaj ruskega osebja z diplomatskim statusom, ki je nameščeno v Franciji in katerega dejavnosti so v nasprotju z našimi varnostnimi interesi," je sporočilo zunanje ministrstvo v Parizu.

Po navedbah vira na ministrstvu, ki ni želel biti imenovan, bo Francija izgnala 35 ruskih diplomatov, poroča AFP.

"Ta ukrep je del evropskega pristopa," so zapisali v izjavi zunanjega ministrstva. "Naša prva odgovornost je vedno zagotoviti varnost Francozov in Evropejcev," so še navedli.



Rusija je že napovedala povračilni ukrep. Moskva se bo odzvala na izgon ruskih diplomatov v Franciji, je za rusko tiskovno agencijo Tass danes povedala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zakarova. "Dali bomo primeren odgovor," je še dejala.

Pred Francijo je danes tudi Nemčija sporočila, da bo v povezavi z rusko invazijo na Ukrajino izgnala 40 ruskih diplomatov. Nemčija in Francija pa nista edini, ki sta se po poročilih o množičnih pobojih civilistov v ukrajinskem mestu Buča, ki so naleteli na ostre obsodbe mednarodne javnosti, odločili za tak ukrep.

Litva se je odločila izgnati ruskega veleposlanika in zapreti ruski konzulat v pristaniškem mestu Klaipeda. Vilnius je tudi odpoklical svojega veleposlanika v Moskvi nazaj v Vilno. Latvijski zunanji minister Edgars Rinkevičs pa je danes sporočil, da bo Riga upoštevajoč zločine, ki so jih zagrešile ruske sile, omejila diplomatske odnose z Moskvo. Konkretne odločitve bodo sporočili takoj, ko bodo zaključeni notranji postopki, je tvitnil.