bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

Omar Naber Odkrito.si

Omar Naber - Letos se mu bo zgodilo nekaj ...

Adam Delius Ekipa24.si

Oglasil se je Delius! Tu je novi trener in njegova...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francija bo izgnala 35 ruskih diplomatov

Deli na:
Francija bo izgnala 35 ruskih diplomatov

Foto: arhiv Reporterja

Francija je danes sporočila, da bo izgnala 35 ruskih diplomatov zaradi njihovega delovanja proti francoskim varnostnim interesom. Ukrep je del skupnih evropskih prizadevanj v povezavi z rusko invazijo na Ukrajino.

"Francija se je danes zvečer odločila izgnati nekaj ruskega osebja z diplomatskim statusom, ki je nameščeno v Franciji in katerega dejavnosti so v nasprotju z našimi varnostnimi interesi," je sporočilo zunanje ministrstvo v Parizu.

Po navedbah vira na ministrstvu, ki ni želel biti imenovan, bo Francija izgnala 35 ruskih diplomatov, poroča AFP.

"Ta ukrep je del evropskega pristopa," so zapisali v izjavi zunanjega ministrstva. "Naša prva odgovornost je vedno zagotoviti varnost Francozov in Evropejcev," so še navedli.Rusija je že napovedala povračilni ukrep. Moskva se bo odzvala na izgon ruskih diplomatov v Franciji, je za rusko tiskovno agencijo Tass danes povedala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zakarova. "Dali bomo primeren odgovor," je še dejala.

Pred Francijo je danes tudi Nemčija sporočila, da bo v povezavi z rusko invazijo na Ukrajino izgnala 40 ruskih diplomatov. Nemčija in Francija pa nista edini, ki sta se po poročilih o množičnih pobojih civilistov v ukrajinskem mestu Buča, ki so naleteli na ostre obsodbe mednarodne javnosti, odločili za tak ukrep.

Litva se je odločila izgnati ruskega veleposlanika in zapreti ruski konzulat v pristaniškem mestu Klaipeda. Vilnius je tudi odpoklical svojega veleposlanika v Moskvi nazaj v Vilno. Latvijski zunanji minister Edgars Rinkevičs pa je danes sporočil, da bo Riga upoštevajoč zločine, ki so jih zagrešile ruske sile, omejila diplomatske odnose z Moskvo. Konkretne odločitve bodo sporočili takoj, ko bodo zaključeni notranji postopki, je tvitnil.