stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Moody's znižal bonitetno oceno Telekoma Slovenije in nekaterih bank

Deli na:
Moody's znižal bonitetno oceno Telekoma Slovenije in nekaterih bank

Foto: Arhiv Reporterja

Bonitetna agencija Moody's je v ponedeljek znižala bonitetno oceno Telekoma Slovenije za eno stopnjo na Baa3. Agencija je kot glavni razlog za znižanje ocene navedla nedavni padec bonitetne ocene Slovenije in posledično nižjo pričakovano stopnjo podpore za Telekom Slovenije kot družbo v večinski lasti države, je danes objavil Telekom Slovenije.

Hkrati so pri Moody's napovedali, da bo v letošnjem letu opravljena ponovna presoja bonitetne ocene, so v Telekomu še zapisali v obvestilu na spletni strani Ljubljanske borze.

Moody's je oceno kreditnega dolga Slovenije znižal minuli četrtek, in sicer za tri stopnje na Baa2, obete za naprej pa je ohranil negativne. Kot glavni razlog za znižanje ocene je Moody's navedel težave slovenskih bank, ki potrebujejo dodatne dokapitalizacije s čimer povečujejo tveganja za državni dolg.

Znižanju je v petek sledila tudi bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P), ki je bonitetno oceno Slovenije znižala za eno stopnjo, z A+ na A, obete za naprej pa je tako kot Moody's ohranila negativne. S&P je med razlogi za znižanje ocene navedel naraščajočo politično polarizacijo in pomanjkanje konsenza med koalicijskimi političnimi strankami, kar da predstavlja tveganje za načrtovane strukturne reforme v državi.

Nižanje ocene bank



Bonitetna agencija Moody's je zaradi znižanja bonitetne ocene Slovenije v ponedeljek znižala bonitetno oceno SID banke ter bonitetno oceno obveznice SID banke, Abanke Vipa in Factor banke. Vse so označene z negativno oceno prihodnjih izgledov.

Moody's je SID banki oceno za tri stopnje, in sicer z A2 na Baa2, znižal zato, ker je SID banka v 100-odstotni lasti države Slovenije in se zadolžuje z njenim jamstvom. Z A2 na Baa2 se je znižala tudi bonitetna ocena obveznice SID banke, so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz banke.

Moody's je 25. julija znižal oceno kreditnega tveganja Abanke Vipa za štiri stopnje, z Ba3 na Caa1, tokrat pa je znižal bonitetno oceno obveznice Abanke s poroštvom RS na Baa2, prav tako zaradi znižanja ocene Slovenije. Vse ostale ocene Abanke ostajajo nespremenjene, so sporočili iz Abanke.

Iz enakih razlogov je Moody's znižal bonitetno oceno za evroobveznico Factor banke z državnim jamstvom z A2 na Baa2, pa so sporočili iz Factor banke.