nenad kaluderović. 2jpg Svet24.si

Kdo je moški, ki je ustrelil množičnega morilca...

aladin-4 Svet24.si

Javil se je bosanski deček brez noge z znamenite ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

NATAŠA PIRC MUSAR IN ALEŠ MUSAR Reporter.si

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Luka Budak Njena.si

Luka po šovu doživel šok

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Finski minister: Finska se pripravlja za primer razpada območja z evrom

Deli na:
Finski minister: Finska se pripravlja za primer razpada območja z evrom

Foto: Reuters

Finska se pripravlja na morebitni razpad območja z evrom, je v pogovoru za britanski časnik The Daily Telegraph povedal finski zunanji minister Erkki Tuomioja. "Odprto se moramo soočiti z možnostjo razpada območja evra," je dejal. Minister za evropske zadeve Alexander Stubb je kmalu sporočil, da ne gre za uradno stališče finske vlade.

Po navedbah Tuomioja ravnanja v smeri priprave na propad evra sicer nihče ne zahteva ali predlaga, niti evroskeptična stranka Pravi Finci. "A moramo biti pripravljeni," je pojasnil in dodal, da gre za načrt delovanja posameznih državnih uslužbencev "za vsak primer".

Finski minister je za časnik ocenil, da je propad skupne evropske valute nekaj, o čemer vsepovsod razmišljajo. "A obstaja konsenz, da bi razpad območja evra na kratki ali srednji rok stal več kot spopad s krizo," izpostavlja.

Tuomioja ob tem dodaja še, da razpad evra ne bi pomenil konca EU. "Lahko bi zaradi tega EU delovala bolje," pravi.

"Izjava zunanjega ministra nikakor ne odraža stališča finske vlade," je kmalu zatem sporočil Stubb. "Finska 100-odstotno stoji za evrom," je dodal.

Stubb je ocenil, da je Tuomioja najverjetneje govoril v svojem imenu. "Stališče vlade je zelo jasno: ostajamo pro-evropski in delamo v smeri izboljšanja situacije v območju evra," je še zatrdil.

Finska je edina članica območja evra, ki pri vseh treh vodilnih bonitetnih agencijah ohranja najvišjo bonitetno oceno s stabilnimi obeti. Država je zelo stroga, kadar gre za pomoč članicam območja z evrom v težavah - tako pri Grčiji kot tudi pri Španiji je zahtevala zavarovanje za svoja posojila.