Revija Reporter
Svet

Filipini nočejo pomoči držav, ki kritizirajo Dutertejevo vojno proti drogam

STA

22. sep. 2019 6:00

Deli na:

Rodrigo Duterte

Profimedia

Filipinska vlada se je odločila, da ne bo sprejemala finančne pomoči držav, ki dvomijo v spoštovanje človekovih pravic v tej državi. Tako je ustavila pogajanja o pomoči z vsemi državami, ki so podprle resolucijo Sveta ZN za človekove pravice na temo vojne proti drogam na Filipinih.

Svet ZN za človekove pravice je julija sprejel resolucijo, v kateri zahteva preiskavo o vojni proti drogam na Filipinih. Konec avgusta je nato izvršni sekretar filipinske administracije Salvador Medialdea vsem vladnim službam in uradom naložil, naj prekinejo pogajanja o vseh posojilih in garancijah z vladami držav, ki so sodelovale v pripravi ali glasovale za sporno resolucijo, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V uradu predsednika Rodriga Duterteja so sicer v petek zvečer tak ukaz zanikali.

Za resolucijo je glasovalo 18 držav, in sicer Argentina, Avstralija, Avstrija, Bahami, Velika Britanija, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Danska, Fidži, Islandija, Italija, Mehika, Peru, Slovaška, Španija, Ukrajina in Urugvaj. Kakšen obseg pomoči bi omenjene države lahko zagotovile Filipinom, ni znano.

So pa med državami članice EU, ki je ena največjih donatork uradne razvojne pomoči Filipinom. Obsežno pomoč državi nudi tudi Avstralija.

Duterte je po prihodu na oblast leta 2016 začel neizprosno vojno proti drogam, ki je po uradnih podatkih terjala že več kot 5500 življenj, po navedbah nevladnih organizacij za človekove pravice pa naj bi bila ta številka tudi do trikrat višja. Filipinski predsednik ves čas poudarja, da imajo ostri ukrepi veliko podporo ljudstva.