Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA se umikajo iz Sveta ZN za človekove pravice, ki mu predseduje Slovenija

Deli na:
ZDA se umikajo iz Sveta ZN za človekove pravice, ki mu predseduje Slovenija

Ameriška ambasadorka pri ZN, Nikki Haley. - Foto: Reuters

Veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley je včeraj sporočila, da se ZDA uradno umikajo iz Sveta Združenih narodov za človekove pravice. Kot je pojasnila, je razlog članstvo nekaterih držav, ki zlorabljajo človekove pravice, v tem telesu, ter ščitenje držav, ki kršijo človekove pravice. Svetu ZN trenutno predseduje Slovenija.

Haleyjeva je odločitev skupaj z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom sporočila na novinarski konferenci v Washingtonu. Kot je zatrdila, umik iz sveta ne pomeni, da ZDA ne podpirajo spoštovanja človekovih pravic, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Ženevi sicer trenutno poteka 38. redno zasedanje sveta, na katerem bo kot osrednji govornik danes nastopil predsednik republike Borut Pahor.

Analitiki sicer ugibajo, da bi lahko bil povod za potezo ZDA morda kje drugje. Do odločitve namreč prihaja dan potem, ko je visoki komisar za človekove pravice ZN Zeid al Husein ostro kritiziral politiko ločevanja migrantskih otrok od staršev, ki jo vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa izvaja na meji z Mehiko. Kritičen je bil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Svet ZN za človekove pravice je pred 12 leti nadomestil diskreditirano Komisijo ZN za človekove pravice. Sestavlja ga 47 držav članic. Kritike iz časov komisije, da so v njem članice države, ki kršijo človekove pravice, pa so se prenesle tudi na svet.