Revija Reporter
Svet

Ko ti gre na smeh in na jok: Tiranski režim Kim Jong Una je ZDA obtožil hudih kršitev človekovih pravic

Reporter, STA

31. jan. 2018 12:58 Osveženo: 13:08 / 31. 1. 2018

Deli na:

Severna Koreja je v danes objavljeni letni beli knjigi o kršitvah človekovih pravic v ZDA administracijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa označila za hudo kršiteljico človekovih pravic.

Država, ki je v poročilih ameriškega State Departmenta in Združenih narodov redno na vrhu lestvic kršiteljic človekovih pravic, izpostavlja, da sta se rasna diskriminacija in mizantropija, ki sta sestavni del ameriškega družbenega sistema, pod Trumpom še okrepili, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja severnokorejsko agencijo KCNA.

Vse Trumpove politike so brez izjeme bile doslej v korist peščice najbogatejših, izpostavlja Pjongjang. Po njegovi oceni delavski razred v ZDA "lebdi v prepadu more", prikrajšan je za domove in službe ter se sooča z vse višjimi cenami zdravstva. Več najvišjih uradnikov Trumpove administracije pa so milijarderji, ki so lastniki premoženja v skupni vrednosti 14 milijard dolarjev.

Severna Koreja je belo knjigo o kršitvah človekovih pravic ZDA objavila ravno, ko je Trump začel svoj prvi govor o položaju v državi, v katerem je bil znova kritičen do Pjongjanga. Obsodil je kruto diktaturo v Pjongjangu, posebno čast pa je izkazal Severnokorejcu Ji Seong-hoju, ki je pobegnil v Seul in kjer sedaj pomaga rojakom, ki želijo pobegniti iz Severne Koreje.

Sedel je le nekaj sedežev od prve dame Melanie Trump, Trump pa je v govoru opisal njegovo trpljenje. Kongresniki so se mu poklonili s stoječimi ovacijami. Trump je še opozoril, da bi jedrsko orožje Pjongjanga lahko kmalu ogrozilo ZDA, česar pa ne bo dovolil in ne bo ponovil napak prejšnjih vlad.

Severna Koreja je bila že v vrsti poročil ZN in ZDA označena kot huda kršiteljica človekovih pravic, tako zaradi stradanja prebivalstva kot tudi več kot 120.000 političnih zapornikov v gulagih. V poročilu iz leta 2014 so ZN opozorili, da kršitve v izolirani komunistični državi nimajo primere v sodobnem svetu. Pjongjang obtožbe zanika.