oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski tisk o uspehu Merklove: »Držite se Mutti«

Deli na:
Evropski tisk o uspehu Merklove: »Držite se Mutti«

Foto: Reuters

Evropski tisk danes komentira prepričljivo zmago Angele Merkel na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Nemčiji. Več časnikov piše o triumfu kanclerke in izpostavlja, da ostaja na oblasti, medtem ko so se morali številni njeni kolegi iz drugih evropskih držav v času krize posloviti od oblasti.

"Držite se Mutti," to je bilo nedeljsko sporočilo volivcev v Nemčiji, piše britanski The Guardian, ki spominja, da so volivci v Evropi od začetka krize kaznovali svoje politične voditelje, ne glede na to, ali so bili z levice, desnice ali sredine. Ampak gospa Merkel se je temu trendu zoperstavila, ne le enkrat, celo dvakrat, piše časnik in opozarja, da bo način, kako bo vladala, pomemben ne le za Nemčijo, ampak za vso Evropo, tudi Veliko Britanijo.

Da je skoraj 42 odstotkov glasov za nemške krščanske demokrate v evropskem kontekstu redkost, ugotavlja praški časnik Lidove Noviny. "Kontrast med poplavo slabih novic z juga Evrope in dobrimi razmerami doma je pri Nemcih utrdil prepričanje, da je slednje predvsem osebna zasluga kanclerke," piše češki dnevnik.

Poljski dnevnik Rzeczpospolita meni, da je tretji mandat za Merklovo priložnost. Lahko bo nadaljevala proevropsko tradicijo, lahko pa se bo nevarno približala podobi, kakršno o njej rišejo grški demonstranti, ki jo primerjajo s Hitlerjem.

Nizozemski dnevnik De Telegraaf ugotavlja, da je senzacionalna zmaga sad stabilne politike, ki je usmerjena v gospodarsko rast, reforme in zaupanja vredno zunanjo politiko. Njena zmaga je po oceni časnika dobra novica za Nemčijo in za Evropo, saj imajo Nemci, kot piše, korist od pravočasnih reform in pri tem Evropo vlečejo za seboj.


Avstrijski Der Standard ocenjuje, da z Merklovo zmaguje povprečje. Nemcem kanclerka zagotavlja solidarnost in stabilnost, kar številni cenijo, in prav to skuša zagotoviti tudi na evropski ravni.

Francoski dnevnik Le Figaro meni, da je zaupanje v Angelo Merkel, ki je njen glavni adut, odigralo odločilno vlogo. Zmaga pa terja tudi nov začetek v francosko-nemških odnosih, a da bo stekel, mora Francija doseči nemško raven in ne sme več zaostajati, ugotavlja pariški časnik.

Italijanska La Repubblica piše o "Angeli Veliki, kraljici Evrope". V središču žalostne evropske panorame je Nemčija otok stabilnosti in ugodja, piše časnik in ugotavlja, da je sedanja kriza pometla s številnimi predsedniki in premieri v Evropi, medtem ko "Angela Velika" ostaja.

Da je triumf Merklove zgodovinski, ocenjuje tudi španski dnevnik El Mundo. Ključ njenega uspeha je brez dvoma stalna rast nemškega gospodarstva z le petodstotno brezposelnostjo, vse skupaj pa je povezano s podobo varčnosti in učinkovitosti, s katero je prepričala Nemce.

Grški tisk pa ugotavlja, da je v Nemčiji prišlo do "triumfa kraljice varčevanja", zato tudi v prihodnje ni pričakovati, da bi se smer Berlina glede Grčije spremenila. Evropa bo postala "Merkel-Land", ocenjuje največji grški časnik Ta Nea.