oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izjemen uspeh Merklove in krščanskih demokratov

Deli na:
Izjemen uspeh Merklove in krščanskih demokratov

Foto: Reuters

Na današnjih parlamentarnih volitvah v Nemčiji je prepričljivo zmagala konservativna unija CDU/CSU kanclerke Angele Merkel. Hud poraz so doživeli dosedanji koalicijski partnerji Merklove, liberalci, ki se jim glede na izide vzporednih volitev ni uspelo uvrstiti v parlament. Ključno vprašanje zdaj je, kdo bo v Berlinu vladal v prihodnje.

Sodeč po zadnjih projekcijah volilnih izidov je največ, 42,5 odstotka glasov dobila CDU/CSU; sledijo ji socialdemokrati (SPD) s 26,5 odstotka, Levica z 8,5 odstotka in Zeleni z osmimi odstotki glasov, doslej koalicijski liberalci (FDP) pa niso prišli v bundestag.

CDU/CSU je prejela dva, tri odstotke več, kot so ji napovedovale zadnje predvolilne ankete, a teh nekaj odstotkov utegne biti odločilnih. Po poročanju nemških medijev se ji namreč obeta celo absolutna večina v bundestagu, saj bi lahko dobila 304 od skupaj 606 sedežev.

Ker je nemški volilni sistem precej zapleten, poleg tega pa tokrat prvič volijo po novem sistemu, bo dokončna porazdelitev sedežev v bundestagu znana šele čez nekaj ur.

Če bo Merklovi na koncu zares uspelo dobiti absolutno večino, bi bil to vsekakor zgodovinski dogodek. Unija CDU/CSU je imela namreč absolutno večino v bundestagu nazadnje leta 1957 pod kanclerjem Konradom Adenauerjem.

A tudi če CDU/CSU dobi absolutno večino, bo ta minimalna in bo z njo le težko vladala. Glede na to, da je črno-rumene koalicije z FDP očitno konec, se v medijih sedaj kot druga možnost omenja velika črno-rdeča koalicija z SPD.

Za precej manj verjetno velja črno-zelena koalicija z Zelenimi, za katero so dali slednji precej jasno vedeti, da se v njej ne vidijo. Teoretično bi bila mogoča še koalicija SPD, Zelenih in Levice, a so tako pri SPD kot Zelenih to možnost že pred volitvami zavrnili.

V Nemčiji so danes zvečer vsi predvsem presenečeni, saj takega zmagoslavja CDU/CSU niso pričakovali, zato kakšnih glasnih napovedi, kako se bo izteklo, še ni.

Medtem ko je bila Merklova nad izidom volitev navdušena, v poraženih strankah niso skrivali razočaranja.


Kanclerka danes ni skrivala zadovoljstva s "super rezultatom" in je napovedala: "Skupaj bomo naredili vse, da bodo to štiri uspešna leta za Nemčijo." Kot je sicer dodala, bodo v stranki počakali na končne volilne izide in se nato v ponedeljek pogovorili o nadaljnjem delu.

Veliki poraženci volitev so zagotovo liberalci, saj naj bi po dosedanjih podatkih s 4,5 odstotka glasov zgrešili petodstoten prag, potreben za vstop v parlament. Vodja stranke Philipp Rösler, sicer nemški minister za gospodarstvo, je prevzel osebno odgovornost za poraz. "To je najbolj žalosten trenutek v zgodovini FDP," je dejal.

Precej nezadovoljni so lahko tudi Zeleni, ki so dobili manj glasov, kot so upali. Projekcije jim namreč pripisujejo okoli osem odstotkov glasov, medtem ko so jih na zadnjih volitvah dobili 10,7 odstotka.

Tudi pri drugouvrščenih socialdemokratih nad izidi niso bili navdušeni, čeprav so dobili okoli tri odstotne točke večjo podporo kot na prejšnjih volitvah, a te so bile zanje tako ali tako porazne. Kanclerski kandidat SPD Peer Steinbrück je priznal: "Nismo dosegli rezultata, ki smo si ga želeli." Dodal je, da je zdaj na dosedanji kanclerki, da dobi večino za sestavo vlade.

Nasprotno pa so bili zvečer navdušeni v novi evroskeptični stranki Alternativa za Nemčijo (AfD). Čeprav je videti, da jim bo vstop v bundestag ušel za las, saj naj bi prejeli 4,8 odstotka glasov, je to več, kot so lahko še pred nekaj tedni sploh upali, in veljajo za eno glavnih presenečenj volitev.

Morda je k vrsti volilnih presenečenj vsaj delno pripomogla tudi nepričakovano visoka volilna udeležba danes. Potem ko je leta 2009 s 70,8 odstotki dosegla dno, je tokrat občutno narasla na nekje med 72 in 73 odstotki. Trend, ki se je vlekel od leta 2002, je tako končan.

Angela Merkel je medtem že začela prejemati čestitke iz tujine. Med prvimi ji je čestital francoski predsednik Francois Hollande, s katerim sta govorila po telefonu in napovedala, da bosta tudi v prihodnje "tesno sodelovala".

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je v svoji čestitki izrazil prepričanje, da si bosta Nemčija oziroma njena nova vlada tudi v prihodnje prizadevali za "mirno in gospodarsko uspešno Evropo, ki bo služila vsem državljanom".

Ob parlamentarnih volitvah v Nemčiji so danes potekale tudi deželnozborske volitve v zvezni deželni Hessen. Podobno kot na ravni države so tudi v Hessnu slavili krščanski demokrati, medtem ko se njihovi dosedanji koalicijski partnerji liberalci niso uvrstili v deželni parlament. S tem je konec črno-rumene koalicije tudi v tej gospodarsko močni nemški deželi.