mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ogorčena Merklova in Gauck zavračata srečanje z ameriškimi kongresniki

Deli na:
Ogorčena Merklova in Gauck zavračata srečanje z ameriškimi kongresniki

Foto: Reuters

Delegacija ameriških kongresnikov prihaja v Evropo, da bi popravila odnose z evropskimi partnerji, ki jih je načela prisluškovalna afera. Danes se bodo sestali z nemškimi kolegi v bundestagu in zunanjim ministrom Guidom Westerwellejem. Ne bo pa jih sprejela kanclerka Angela Merkel, ki je bila tudi sama tarča ameriških vohunov.

Tričlansko delegacijo bo vodil demokratski senator Chris Murphy, ki je vodja senatnega pododbora za evropske zadeve v odboru za zunanje odnose. Danes bodo v Berlinu, v torek pa v Bruslju. Kot je napovedal Murphy, bodo evropskim partnerjem skušali dopovedati, da "številne skrbi, ki so jih izpostavili, ameriškim kongresnikom niso neznane".

"Tudi mi imamo razprave o vdoru ameriških obveščevalnih služb v življenja Američanov in za nas je primerno, da imamo tudi pogovore, kako to vpliva na Evropejce," je dejal Murphy za francosko tiskovno agencijo AFP. "Predvsem pa upamo, da bomo lahko vzpostavili nekaj dobre volje, ki smo jo očitno izgubili v zadnjih nekaj dneh," je dodal.

Delegacija sicer v Berlin prihaja po burni razpravi v bundestagu prejšnji teden o prisluškovalnih dejavnostih ZDA, ki jih je razkril žvižgač Edward Snowden, med drugim tudi to, da so ZDA prisluškovale telefonskim pogovorom nemške kanclerke. Merklova je zahtevala jasna pojasnila na tovrstne hude obtožbe.

Kongresnike naj bi sicer v Berlinu sprejel le zunanji minister. Merklova in tudi predsednik republike Joachim Gauck pa sta njihovo prošnjo po srečanju zavrnila, je poročal nemški tednik Spiegel.