sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

shranimo v zamrzovalnik1 Svet24.si

To se zgodi s posteljnino, če jo damo za 6 ur v ...

marjan sarec pl1 Reporter.si

Šarec o propadu nezaupnice: Očitno so ...

Tonin - montaza Svet24.si

Tonin postavljen na laž, škarpa ob bazenu je ...

2021-03-04 15.18.14 Necenzurirano

Die Presse o "slovenskem bolniku": v Bruslju ...

MasterChef_sodniki Njena.si

MasterChef se na male ekrane vrača prej, kot smo ...

josip kotlar Njena.si

Ugodno oddam sina: Kaj se je zgodilo Josipu ...

Svet

Ogorčena Merklova in Gauck zavračata srečanje z ameriškimi kongresniki

Deli na:
Ogorčena Merklova in Gauck zavračata srečanje z ameriškimi kongresniki

Foto: Reuters

Delegacija ameriških kongresnikov prihaja v Evropo, da bi popravila odnose z evropskimi partnerji, ki jih je načela prisluškovalna afera. Danes se bodo sestali z nemškimi kolegi v bundestagu in zunanjim ministrom Guidom Westerwellejem. Ne bo pa jih sprejela kanclerka Angela Merkel, ki je bila tudi sama tarča ameriških vohunov.

Tričlansko delegacijo bo vodil demokratski senator Chris Murphy, ki je vodja senatnega pododbora za evropske zadeve v odboru za zunanje odnose. Danes bodo v Berlinu, v torek pa v Bruslju. Kot je napovedal Murphy, bodo evropskim partnerjem skušali dopovedati, da "številne skrbi, ki so jih izpostavili, ameriškim kongresnikom niso neznane".

"Tudi mi imamo razprave o vdoru ameriških obveščevalnih služb v življenja Američanov in za nas je primerno, da imamo tudi pogovore, kako to vpliva na Evropejce," je dejal Murphy za francosko tiskovno agencijo AFP. "Predvsem pa upamo, da bomo lahko vzpostavili nekaj dobre volje, ki smo jo očitno izgubili v zadnjih nekaj dneh," je dodal.

Delegacija sicer v Berlin prihaja po burni razpravi v bundestagu prejšnji teden o prisluškovalnih dejavnostih ZDA, ki jih je razkril žvižgač Edward Snowden, med drugim tudi to, da so ZDA prisluškovale telefonskim pogovorom nemške kanclerke. Merklova je zahtevala jasna pojasnila na tovrstne hude obtožbe.

Kongresnike naj bi sicer v Berlinu sprejel le zunanji minister. Merklova in tudi predsednik republike Joachim Gauck pa sta njihovo prošnjo po srečanju zavrnila, je poročal nemški tednik Spiegel.

Loading...