stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan poziva stranke k odgovornemu ravnanju

Deli na:
Erdogan poziva stranke k odgovornemu ravnanju

Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes po nedeljskih parlamentarnih volitvah, na katerih njegovi Stranki za pravičnost in razvoj (AKP) ni uspelo doseči absolutne večine, pozval vse ostale stranke, "naj ravnajo odgovorno" in zagotovijo stabilnost Turčiji.

Ker nobeni stranki ni uspelo doseči dovolj glasov, da bi lahko vladala sama, bi morale vse stranke, ki so se uvrstile v parlament, sodelovati pri ohranjanju stabilnosti in zaupanja v državi, je menil Erdogan v izjavi za javnost, njegovem prvem odzivu na rezultate nedeljskih volitev, na katerih je AKP sicer dobila največ, 41 odstotkov glasov, a je izgubila absolutno večino v parlamentu. To je prvič po letu 2002, ko se je stranka povzpela na oblast v Turčiji.

Zdaj bo morala stranka bodisi oblikovati manjšinsko vlado bodisi sestaviti koalicijo. Če pa proces oblikovanja nove vlade ne bo uspešen, bo Erdogan lahko razpisal predčasne volitve.

"V tem novem procesu je ključnega pomena, da vse politične sile pokažejo odgovorno obnašanje in nujnost, da ohranijo ozračje stabilnosti in zaupanja v našo državo in naše demokratične dosežke," je poudaril Erdogan, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Verjamem, da bo vsaka stranka te rezultate, po katerih nobena ne more sama oblikovati vlade, ocenila na zdrav in realen način," je še dodal v presenetljivo nevtralnem, "predsedniškem" odzivu, potem ko je v predvolilni kampanji odkrito navijal za AKP, čeprav bi moral biti nepristranski.

AKP sicer pri oblikovanju vlade čaka težak posel, saj na prvi pogled ni videti, s kom bi stranka sploh lahko sklepala koalicijo. Na drugo mesto se je uvrstila opozicijska Republikanska ljudska stranka (CHP) s 25 odstotki glasov, ki je bila že doslej glavna tekmica AKP, njuni boji pa so bili vse prej kot "športni".

Na tretje mesto se je uvrstila skrajno desna Stranka nacionalnega gibanja (MHP) s 16,5 odstotka, v parlament pa se je s 13 odstotki glasov v parlament uspelo prebiti tudi kurdski Stranki ljudske demokracije (HDP). V slednji so že napovedali, da bodo "odgovorna opozicija", pa tudi sicer si je težko predstavljati, da bi AKP v vlado povabila ravno Kurde.

Vse tri stranke pa ostro nasprotujejo Erdoganovim načrtom krepitve pooblastil predsednika v smeri uvajanja predsedniškega sistema, saj bi to po njihovem mnenju škodovalo demokraciji v državi, ker bi vodilo v koncentriranje moči v rokah enega človeka. Pred AKP je zato težak posel iskanja kompromisov, pred Turčijo pa obdobje neznank in morebiti tudi novih volitev, po poročanju tujih tiskovnih agencij menijo analitiki.