1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan: Na naših čelih ne piše "idiot", begunce iz Turčije bomo poslali v druge države

Deli na:
Erdogan: Na naših čelih ne piše "idiot", begunce iz Turčije bomo poslali v druge države

Foto: Getty Images

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes kritiziral pritiske Evropske unije in Združenih narodov, naj odpre turške meje še za več beguncev iz Sirije, in zagrozil, da bo milijone beguncev, ki so že v Turčiji, poslal v druge države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdogan je na poslovnem forumu v Ankari danes poudaril, da bo Turčija do neke točke glede sirske krize potrpežljiva, a bo nato morala sprejeti potrebne ukrepe. Zatrdil je, da je predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska opozoril, da bo prišel čas, ko bo Turčija odprla svoje meje za begunce, da bodo lahko potovali v Evropo.

Turški predsednik se je odzval na zapisnik novembrskega srečanja med vodstvoma Turčije in EU, ki je pred dnevi pricurljal v javnost in je pokazal, da je Erdogan od Junckerja in Tuska zahteval več denarja za oskrbo beguncev, v nasprotnem primeru pa zagrozil, da jih bo napotil proti Evropi. Erdogan je verodostojnost zapisnika danes potrdil in dejal, da Turčija tega evropskim voditeljem ni sporočila samo na novembrskem sestanku, temveč na vseh srečanjih in da to ni skrivnost.

"Na naših čelih ne piše 'idiot'. Storili bomo, kar bo potrebno," je zatrdil turški predsednik.

Erdogan je v govoru danes okrcal tudi ZN zaradi njegovih dvojnih standardov glede sirske krize. Prepričan je, da je od ZN neiskreno, da poziva Turčijo k odprtju mej za begunce, namesto da bi se resno lotil sirske krize.

"Hinavsko je spominjati Turčijo na njene mednarodne odgovornosti," je dejal turški predsednik in poudaril, da je Turčija pri sprejemu in oskrbi beguncev doslej naredila največ od vseh držav.

Erdogan je ZN pozval, naj poziv za odprtje mej za begunce naslovi še na druge svoje članice, da lahko Turčija begunce pošlje v te države.

Zaradi silovite ofenzive sirskih vladnih sil, ki jo je z zračnimi napadi podprla Rusija, je z območja Alepa v Siriji v zadnjih dneh zbežalo več deset tisoč ljudi. Številni pa so obtičali na meji s Turčijo, ki jih ne želi spustiti na svoje ozemlje, ker da je zaradi sirskih beguncev že preobremenjena. Turčija si prizadeva, da bi sirske begunce oskrbeli na sirski strani meje.

V Turčiji je sicer že sedaj nameščenih 2,7 milijona sirskih beguncev.