1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Davutoglu: Pozivi k odprtju turške meje so dvolični - recite Rusiji, da je dovolj!

Deli na:
Davutoglu: Pozivi k odprtju turške meje so dvolični - recite Rusiji, da je dovolj!

Foto: Getty Images

Turški premier Ahmet Davutoglu je pozive k odprtju turške meje za več deset tisoč sirskih beguncev, ki bežijo zaradi napadov sirskih režimskih in ruskih sil na položaje upornikov na območju Alepa, označil za dvolične.

"To, da nam nekateri govorijo, naj Turčija odpre svoje meje, medtem pa Rusiji ne rečejo, da je dovolj, se mi zdi dvolično," je po včerajšnjem srečanju z nizozemskim kolegom Markom Ruttejem v Haagu dejal Davutoglu.

Režimske sile Bašarja al Asada so 1. februarja sprožile napade na položaje upornikov na območju Alepa, pri čemer jim z obstreljevanjem pomagajo tudi ruske zračne sile. Takrat so Združeni narodi tudi prekinili pogajanja med sirsko vlado in opozicijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V spopadih je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice umrlo 500 ljudi, med katerimi je tudi okoli 100 civilistov. Več deset tisoč ljudi je zbežalo z domov in zdaj čakajo pred zaprto turško mejo.

"Sircem, ki želijo vstopiti (v Turčijo), bomo to dovolili. A želimo zgraditi novo zavetišče za namestitev beguncev znotraj sirskih meja," je poudaril turški premier.

Ruske zračne napade je obsodil tudi nizozemski premier. "Vse države pozivam k spoštovanju resolucije ZN 2254," je dejal Rutte. Ta resolucija med drugim predvideva tudi uveljavitev prekinitve ognja in dostop humanitarnih organizacij do obleganih sirskih mest. "Zdi se, da ruski napadi predstavljajo kršitev te resolucije," je dodal.