zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sirske begunce bodo po vrnitvi iz EU nastanili v turška begunska taborišča

Deli na:
Sirske begunce bodo po vrnitvi iz EU nastanili v turška begunska taborišča

Foto: Getty Images

Turčija bo sirske begunce, ki jih bo sprejela iz Grčije, namestila v begunskih taboriščih, vse ostale begunce pa bodo vrnili v njihove domovine, je po poročanju turških medijev po vrnitvi z izrednega vrha EU-Turčija danes dejal turški premier Ahmet Davutoglu. Češka je ob tem danes sporočila, da je pripravljena sprejeti sirske begunce iz Turčije.

Turčija je na izrednem vrhu EU v Bruslju v začetku tedna med drugim predlagala, da bo sprejela vse begunce, ki so iz Turčije nezakonito prišli na grške otoke. EU pa naj bi v zameno za vsakega vrnjenega Sirca sprejela sirskega begunca neposredno iz Turčije.

Ob tem je Davutoglu danes zatrdil, da bo EU sprejemala samo tiste sirske begunce, ki so prišli v Turčijo še pred vrhom EU 29. novembra lani. Ankara bo ob tem pazila, da si EU ne bo izbirala samo "izobraženih" beguncev, je še pojasnil predsednik turške vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Češka je medtem danes po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočila, da je pripravljena začasno sprejeti sirske begunce neposredno iz Turčije. Kot je ob tem pojasnil češki premier Bohuslav Sobotka, bi lahko tako Praga izpolnila del predvidenih kvot za sprejem beguncev znotraj EU. Hkrati je odločno izključil, da bi te kvote povečali.

"Kar zadeva sistem eden za enega, je razumljivo, da gre za začasen ukrep. Za nobenega Sirca ne bo učinkovito, da bi tihotapcem plačal, da ga pripeljejo na Lezbos (grški otok), nato pa ga bodo vrnili v Turčijo," je svoje videnje pojasnil Sobotka.

Češki premier je tudi branil odločitve, sprejete na vrhu EU in Turčije. "Balkanska pot naj bi bila zaprta. V Egejskem morju poteka misija zveze Nato, sedaj ostaja samo še rešitev problema Grčije," je dejal.

Države članice EU so lani sprejele odločitev o prerazporeditvi 160.000 beguncev med posamezne članice. Doslej so prerazporedili prvih 872 beguncev, 338 iz Italije in 534 iz Grčije. Češka je skupaj z ostalimi članicami Višegrajske skupine nasprotovala načrtom o prerazporeditvi beguncev.