Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Egipt med arabskimi državami najslabši za ženske

Deli na:
Egipt med arabskimi državami najslabši za ženske

Foto: Reuters

Egipt je najslabša država v arabskem svetu, ko gre za pravice žensk, izhaja iz študije, ki jo danes objavlja britanski BBC. K slabi oceni je prispevalo predvsem spolno nadlegovanje, pohabljanje ženskih spolovil in porast konservativnih islamskih skupin v tej državi.

V študiji, ki jo je izvedla britanska Fundacija Thomson Reuters, je sodelovalo več ko 330 strokovnjakov v 22 arabskih državah, ki so ocenjevali dejavnike, kot so nasilje nad ženskami, reproduktivne pravice, ravnanje z ženskami znotraj družine in vloga žensk v politiki in gospodarstvu.

Egipt je na repu lestvice med ocenjevanimi državami pristal tudi zaradi diskriminacijske zakonodaje in porasta trgovine z ljudmi. Kot je ob tem povedala Zahra Radwan iz Globalnega sklada za ženske, ki ima sedež v ZDA, "v celotnih vaseh na obrobju Kaira večina gospodarske dejavnosti temelji na trgovini z ženskami in prisilnimi porokami".

A glavni razlog za slabo oceno Egipta je spolno nadlegovanje. Poročilo, ki so ga aprila objavili ZN, je pokazalo, da se je 99,3 odstotka žensk in deklic v Egiptu soočilo s spolnim nadlegovanjem. "Družbena sprejemljivost vsakodnevnega spolnega nadlegovanja vpliva na vse ženske v Egiptu, ne glede na njihovo starost, profesionalno ali socialno-ekonomsko zaledje, samski ali zakonski stan, obleko ali obnašanje," je povedala Noora Flinkman, članica skupine HarassMap.



Najbolje med 21 članicami Arabske lige in Sirije so se v danes objavljeni študiji odrezali Komorski otoki.
Študija je sicer pokazala še, da je Irak za ženske danes nevarnejši, kot je bil v času vladavine Sadama Huseina.

Savdska Arabija pa se je v študiji slabo odrezala, ko gre za sodelovanja žensk v politiki, diskriminacijo na delovnem mestu, svobodo gibanja in pravice do premoženja. Se je pa ta konservativna država od drugih arabskih držav odrezala bolje na področju izobraževanja in zdravstva.