Revija Reporter
Svet

Države obračajo hrbet cepivu AstraZenece

STA

16. mar. 2021 12:11 Osveženo: 12:12 / 16. 3. 2021

Deli na:

Fotografija je simbolična

Profimedia

Državam, ki so prekinile cepljenje proti covidu-19 s cepivom britansko-švedske družbe AstraZeneca, se pridružuje vse več držav. Med njimi so po novem še Luksemburg, Ciper, Latvija in Švedska, poročajo tuje tiskovne agencije.

Luksemburg se je zaradi poročil o nastajanju krvnih strdkov po cepljenju z AstraZenecinim cepivom iz previdnosti odločil, da do analize Evropske agencije za zdravila (Ema) ustavijo cepljenje s tem cepivom, je v ponedeljek pozno zvečer sporočilo luksemburško ministrstvo za zdravje.

Ta država je sicer pred tem prekinila že cepljenje s serijo tega cepiva ABV5300, potem ko je v Avstriji po cepljenju z njo umrla medicinska sestra.

Med državami, ki so ustavile cepljenje s to serijo, je bila tudi Latvija, ki je zdaj prav tako začasno prekinila cepljenje s cepivom AstraZenece, ne glede na serijo. Latvijske "zdravstvene službe pozivajo zdravnike, naj ne uporabljajo odprtih vial AstraZenecinega cepiva in naj ne odpirajo novih", so sporočili pristojni v tej baltski državi.

Cepljenje so v Latviji iz previdnosti zaustavili za do dva tedna, in sicer na podlagi poročil o stranskih učinkih iz drugih članic EU, medtem ko v sami državi takšnih primerov niso potrdili.

Evropskim državam, ki prekinjajo cepljenje s cepivom tega britansko-švedskega podjetja, sta se pridružila še Švedska in Ciper, obe državi iz previdnostnih razlogov. Ciper je ob tem napovedal nakup 50.000 odmerkov ruskega cepiva Sputnik V, a bo z nakupom počakal do odobritve tega cepiva v EU.

Cepljenje z AstraZenecinim cepivom so ciprske oblasti preložile do četrtka, ko naj bi o nadaljnjih korakih v zvezi s tem cepivom odločila Ema. Podatke bo začela preučevati že danes.

Na odločitev Eme namerava počakati tudi več drugih držav, ki so zaradi domnev, da povzroča krvne strdke in druge stranske učinke prekinile cepljenje s tem cepivom ali določeno serijo tega cepiva. Med njimi so Nemčija, Francija, Italija, Španija, pa tudi Slovenija.

O varnosti cepiva britansko-švedske farmacevtske družbe bodo danes razpravljali tudi strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) s področja cepiv.

AstraZeneca je sicer navedla, da je bilo med okoli 17 milijoni cepljenih v EU in Veliki Britaniji zaznanih 15 primerov venske tromboze in 22 primerov pljučne embolije, kar da je manj od pričakovanj med splošno populacijo.