900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dosmrtni zapor za napadalca na pustno povorko v Volkmarsnu

Deli na:
Dosmrtni zapor za napadalca na pustno povorko v Volkmarsnu

V kraju Volkmarsen v osrednji Nemčiji je voznik z avtomobilom zapeljal v pustno povorko in pri tem poškodoval več ljudi. - Foto: Reuters

Deželno sodišče v nemškem mestu Kassel je napadalca, ki je lani z avtomobilom zapeljal v pustno povorko v kraju Volkmarsen, danes spoznalo za krivega večkratnega poskusa umora in povzročitve hudih telesnih poškodb ter ga obsodilo na dosmrtni zapor, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napadalca je sodišče spoznalo za krivega 88 poskusov umora s hudo telesno poškodbo, enega poskusa umora in povzročitve nevarnosti v cestnem prometu. Sodišče je poleg tega ugotovilo, da gre za posebej hudo kaznivo dejanje.

Tožilstvo in pravni zastopniki skupine tožnikov so zahtevali dosmrtno zaporno kazen. Obramba se je zavzemala za nižjo kazen z utemeljitvijo, da je šlo samo za poskus umorov.

Danes 31-letni Nemec je 24. februarja lani z avtomobilom namerno zapeljal v pustno povorko v kraju Volkmarsen v nemški zvezni deželi Hessen in pri tem poškodoval najmanj 88 ljudi, od tega 26 otrok, v nekaterih primerih huje. Obtoženi je v procesu pred deželnim sodiščem vztrajno molčal, tako da ni povsem jasno, zakaj je storil kaznivo dejanje.



Psihološka analiza obtoženca, ki je temeljila na njegovih nastopih pred sodiščem in spisih zavoda za zaposlovanje, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sicer našla dokaze o paranoji in shizofreniji. Pri napadalcu, ki ga AFP označuje kot Mauricea P., po napadu niso ugotovili, da bi bil pod vplivom alkohola, zdravil ali nedovoljenih mamil.

Nemčija je v stanju povečane pripravljenosti pred napadi z avtomobili, odkar je decembra 2016 simpatizer skrajne skupine Islamska država v Berlinu s tovornjakom zapeljal na božično tržnico in ubil 12 ljudi. Kasneje je sledilo še več podobnih napadov. Večino so izvedli ljudje, za katere je bilo ugotovljeno, da imajo psihične težave.

Decembra lani je tako Nemec s svojim avtomobilom zapeljal skozi nakupovalno cono za pešce v mestu Trier na jugozahodu države. Umrlo je pet ljudi, vključno z dojenčkom. Januarja 2019 je Nemec poškodoval osem ljudi, ko je na silvestrovo zapeljal v množico v mestih Bottrop in Essen na zahodu države. Kasneje so ga odpeljali v psihiatrično oskrbo. Aprila 2018 je Nemec s kombijem zapeljal v ljudi, ki so sedeli pred restavracijo v mestu Münster na severu države. Umrlo je pet ljudi, napadalec si je sodil sam. Preiskovalci so kasneje povedali, da je imel težave z duševnim zdravjem.