Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Voditelji EU podprli dogovor o brexit; "Ni to nekaj, česar bi se človek veselil," pravi Šarec

Deli na:
Voditelji EU podprli dogovor o brexit; "Ni to nekaj, česar bi se človek veselil," pravi Šarec

Adijo, Evropa - Theresa May in Velika Britanija zapuščata EU. - Foto: Profimedia

Voditelji 27 članic EU so danes v Bruslju potrdili ločitveni sporazum z Združenim kraljestvom ob poudarkih, da to ni dan za veselje in slavje. Zdaj čaka dogovor o brexitu najtežja preizkušnja - potrjevanje v britanskem parlamentu. Ta je danes iz Bruslja dobil sporočilo, da je doseženi dogovor edini možni.

Voditelji so potrdili ločitveni sporazum, ki ureja tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - ter prehodno obdobje, ki naj bi trajalo do konca leta 2020, a ga bo mogoče podaljšati za največ dve leti.

Potrdili so tudi nezavezujočo politično izjavo o prihodnjih odnosih. Ta postavlja politično podlago za pogajanja o prihodnjih odnosih. A vsa ključna in najbolj občutljiva vprašanja, tudi vprašanje meje na irskem otoku, bo treba v teh pogajanjih še doreči.

"Zdaj je čas, da vsakdo prevzame svoj del odgovornosti," je poudaril glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier. Dogovor je nujen korak za gradnjo zaupanja za oblikovanje zgodovinskega in ambicioznega partnerstva, ki je naslednja etapa, je še ocenil.

Voditelji so danes poudarjali, da to ni dan za veselje in slavje. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je, kot že večkrat v minulih dveh letih, znova izpostavil, da je brexit tragedija, in ocenil, da je to žalosten dan.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je menil, da to ni dan ne za veselje ne za žalovanje ter znova pozval k reformam. Brexit namreč po njegovih besedah potrjuje, da Evropa potrebuje prevetritev.

Brexita se nihče ne veseli, rešujemo, kar se rešiti da, pa je dejal premier Marjan Šarec. "Nekje na pol padca smo odprli padalo in zdaj računamo, da bo to padalo ublažilo večje posledice. Ni pa to nekaj, česar bi se človek veselil," je ponazoril.

Slovenija po Šarčevih besedah meni, da je ta sporazum "najboljše možno v tem hipu", ne glede na to, da nekateri v Veliki Britaniji računajo, da se da doseči kaj več. "To je optimalno," je izpostavil premier.

Slavja tako danes ni. Kot je dejal Juncker - ni šampanjca in ne ploskanja. Prvič, ker nad brexitom v uniji ni navdušenja. Drugič, ker kalvarije še zdaleč ni konec. Naslednji korak bo najzahtevnejši - potrjevanje dogovora v britanskem parlamentu.

O tem, kaj se bo zgodilo, če britanski parlament dogovora ne potrdi, nihče ne želi ugibati. Predsednik komisije je v odgovoru na to vprašanje danes najprej postregel z junckerizmom: "Če bi bil osel mačka, bi se dnevno zadrževal v drevesni krošnji."

Po koncu vrha pa je Juncker večkrat poudaril, da je dosežen dogovor najboljši in tudi edini možni dogovor. Na vprašanje, ali torej v primeru zavrnitve dogovora v britanskem parlamentu ne bodo možne nobene spremembe, je ponovil: "To je edini možni sporazum."


Šarec je na vprašanja v povezavi z usodo dogovora v britanskem parlamentu odgovoril, da parlamentarno odločanje vedno pomeni določeno tveganje in da se nikoli ne da stoodstotno reči, da bo neka zadeva uspela.

Slovenski premier je kljub temu zmeren optimist in verjame, da bodo poslanci na Otoku, ko bodo videli vse prvine tega sporazuma in premislili o alternativi, razsodni in da se bodo odločili tako, kot je dobro tako za Veliko Britanijo in tudi za EU.

V EU prav tako ne želijo ugibati o možnosti, da brexita ne bi bilo. Na vprašanje, ali je proces še mogoče obrniti, je Juncker danes odgovoril le, da ni dobra zamisel pridigati britanskemu parlamentu.

Slovenski premier pa poudarja, da sta trenutni možnosti brexit z dogovorom ali brexit brez dogovora. Da bi ugibali o možnosti, da brexita ne bi bilo, pa po njegovih besedah ta hip ni na mestu.

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki ni želela komentirati možnosti zavrnitve dogovora v britanskem parlamentu, je po vrhu ocenila, da je dogovor o brexitu "diplomatska umetnina", in prav tako poudarila, da je žalostno, ker Britanija po 45 letih odhaja.

Britanska premierka Theresa May, ki se je v drugem delu današnjega vrha pridružila voditeljem sedemindvajseterice, je medtem na novinarski konferenci v Bruslju Britancem zagotovila, da jim dosežen dogovor vrača nadzor nad mejami, denarjem in zakonodajo.

Dilemo je Mayeva opisala z besedami - ali gremo skupaj v svetlejšo prihodnost ali pa odpremo vrata še več razhajanjem in negotovosti. Britanci nočejo več prepiranja o brexitu, temveč pričakujejo dogovor, je še dodala. Vprašanj je sicer še ogromno.

Na vprašanje, ali bo v primeru zavrnitve dogovora v britanskem parlamentu odstopila, je Mayeva zgolj ponovila, da pri tem ne gre zanjo. Na vprašanja o možnih scenarijih in načrtu B je ponovila Junckerjeve besede, da je dosežen dogovor edini možni dogovor.

Na vprašanja o možnosti drugega referenduma o brexitu pa je Mayeva odgovorila, da tega po njenem prepričanju ne bi smelo biti, saj so ljudem dali možnost izbire in so že glasovali.

Mayeva je danes v Bruslju odgovarjala tudi na vprašanje, ali deli žalost nemške kanclerke. "Ne," je odgovorila brez oklevanja. "Povsem optimistična sem glede prihodnosti naše države," je izpostavila.

Ko oziroma če dogovor o brexitu potrdi britanski parlament, ki bo po besedah Mayeve o tem odločal pred božičem, ga morata na strani sedemindvajseterice potrditi še Svet EU in Evropski parlament. Brexit je predviden 29. marca prihodnje leto.