Revija Reporter
Svet

Diktator Asad je Erdogana ozmerjal z lopovom: Ukradel je tovarne, žito in nafto, danes pa krade ozemlje

Reporter, STA

22. okt. 2019 16:29 Osveženo: 16:31 / 22. 10. 2019

Deli na:

Bašar al Asad s svojimi generali.

Reuters

Sirski predsednik Bašar al Asad je danes turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana označil za tatu. "Erdogan je tat (...) ukradel je tovarne, žito in nafto, danes pa krade ozemlje," je dejal med obiskom vojaških enot v pokrajini Idlib.

"Vsa območja Sirije so enako pomembna," je poudaril Asad, s čimer je meril na turško ofenzivo proti kurdskim borcem na severovzhodu Sirije.

Turška vojska je minuli četrtek po dogovoru med Ankaro in Washingtonom začasno ustavila ofenzivo na sever Sirije, ki jo je sprožila 9. oktobra, pod pogojem, da se kurdske sile umaknejo z 32 kilometrov širokega pasu ob sirsko-turški meji. Prekinitev ognja naj bi se iztekla danes ob 17. uri po srednjeevropskem času.

Sirski predsednik je med prvim obiskom v Idlibu na severozahodu države od leta 2011 tudi poudaril, da bo zmaga nad džihadisti v tem pokrajini ključna za končanje osem let trajajoče državljanske vojne.

"Bitka za Idlib je osnova za razrešitev kaosa in terorizma na vseh drugih območjih v Siriji," je dejal Asad.

Sirske režimske sile zdaj nadzorujejo okoli 60 odstotkov državnega ozemlja, Asad pa je večkrat zatrdil, da bo prevzel nadzor nad celotnim ozemljem. Idlib, ki ima okoli tri milijone prebivalcev, od katerih jih je približno polovica razseljenih iz drugih delov države, je zadnja večja uporniška trdnjava v Siriji.

Pokrajina je od januarja v rokah džihadističnega zavezništva Hajat Tahrir al Šam, ki ga vodi bivša podružnica Al Kaide v Siriji, tam pa so prisotne tudi druge uporniške skupine.

Sirska vlada in njeni ruski zavezniki so aprila sprožili obsežno bombardiranje pokrajine. Avgusta so vladne sile nato začele še kopensko ofenzivo, med katero so zavzele več območij na jugu pokrajine, med drugim kraj al Hbeit, ki je padel med prvimi.