Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Slovenijo danes prihaja nemški predsednik Steinmeier

Deli na:
V Slovenijo danes prihaja nemški predsednik Steinmeier

Frank-Walter Steinmeier, predsednik Nemčije. - Foto: Reuters

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier danes začenja dvodnevni uradni obisk v Sloveniji, kjer ga gosti predsednik republike Borut Pahor. Predsednika se bosta danes v Ljubljani med drugim udeležila koncerta ob dnevu Evrope, ki ga obeležujemo 9. maja.

Uradni obisk nemškega predsednika se bo začel popoldne s sprejemom z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bo Steinmeier tudi položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Predsednika bosta predstavila tudi skupen poziv Evropi pred evropskimi volitvami, ki bodo po EU potekale med 23. in 26. majem.

Steinmeier se bo prvi dan uradnega obiska sestal še s predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom. Zvečer pa se bosta skupaj s Pahorjem po svečani večerji udeležila koncerta ob dnevu Evrope na Kongresnem trgu, kjer bosta tudi nagovorila obiskovalce.

Drugi dan obiska bo namenjen uradnim pogovorom, ko bosta predsednika izmenjala mnenja o vprašanjih, povezanih s trenutnim stanjem in prihodnostjo Evropske unije po volitvah v Evropski parlament konec maja. Govorila bosta tudi o razmerah v mednarodnem okolju, še posebej na Zahodnem Balkanu in možnostih ter pripravljenosti držav te regije za vključitev v evroatlantske integracije.

Predsednika bosta o prihodnosti Evrope v četrtek spregovorila tudi na Fakulteti za družbene vede, ko bosta sodelovala na pogovoru v okviru Tedna Evrope.

Steinmeier se bo v četrtek srečal še s predsednikom vlade Marjanom Šarcem. Popoldne pa bosta Pahor in Steinmeier preživela v Posočju, kjer bosta v Kobaridu obiskala muzej, v Bovcu pa podjetje Mahle Letrika Bovec, ki je del nemške skupine Mahle.