atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Diktator Alijev, prijatelj Bratuškove in Jankovića, prisegel za tretji mandat

Deli na:
Diktator Alijev, prijatelj Bratuškove in Jankovića, prisegel za tretji mandat

Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev.

Predsednik Ilham Alijev je danes prisegel že za tretji mandat na čelu Azerbajdžana, potem ko je na volitvah 9. oktobra osvojil okoli 85 odstotkov glasov. Mednarodni opazovalci so sicer volitve ostro kritizirali, saj naj ne bi dosegale mednarodnih standardov. Sicer je Alijev znan kot prijatelj slovenske premierke Alenke Bratušek in ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je nedavno celo vodil vladno delegacijo v to državo.

Alijev je prisegel v stavbi parlamenta v Bakuju, takoj potem, ko je ustavno sodišče potrdilo njegovo prepričljivo zmago. "Prisegam, da bom spoštoval ustavo države in ščitil neodvisnost in ozemeljsko celovitost Azerbajdžana," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Z Alijevim tretjim mandatom se bo še podaljšala že tako več desetletij dolga vladavina njegove družine v državi. 51-letni Alijev je oblast prevzel leta 2003 po smrti svojega očeta.

Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so sicer ugotovili, da je volitve "spodkopalo omejevanje svobode izražanja, združevanja in zbiranja, ki ni omogočilo pravičnih pogojev za vse predsedniške kandidate". Volilno kampanjo pa so po njihovem prepričanju zaznamovali očitki o ustrahovanju volivcev in restriktivnem medijskem okolju.