Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Demokrati Trumpa obtožili zlorabe oblasti in oviranja dela kongresa

Deli na:
Demokrati Trumpa obtožili zlorabe oblasti in oviranja dela kongresa

Ameriški predsednik Donald Trump. - Foto: Reuters

Pravosodni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je danes objavil prvi uradni obtožbi predsednika ZDA Donalda Trumpa. Obtožujejo ga zlorabe oblasti in oviranja dela kongresa. Če bo obtožbi podprl predstavniški dom, bo Trump postal tretji predsednik ZDA, proti kateremu bodo sprožili ustavno obtožbo. Trump se je že odzval, da gre za norost.

Pravosodni odbor bo do konca tedna glasoval o obeh točkah ustavne obtožbe, prihodnji teden pa bo to storil še celoten predstavniški dom in Trump se bo zapisal v zgodovino kot tretji predsednik ZDA, proti kateremu je bil uveden postopek ustavne obtožbe oziroma impeachment.

Leta 1868 je predstavniški dom kongresa potrdil 11 točk obtožnice proti demokratu Andrewu Johnsonu, ki je po atentatu nasledil republikanca Abrahama Lincolna.

Leta 1998 pa je predstavniški dom potrdil obtožnico proti demokratu Billu Clintonu zaradi laganja pod prisego in oviranja pravosodja. Johnson in Clinton sta bila v senatu oproščena.

Republikanec Richard Nixon je leta 1974 odstopil s položaja, ko je pravosodni odbor potrdil tri točke obtožnice - zloraba pooblastil, oviranje pravosodja in zaničevanje kongresa, in sicer še preden je glasoval celoten predstavniški dom za potrditev obtožnice.


Trump računa na podporo v senatu z republikansko večino, kjer je za obsodbo in odstranitev položaja potrebna dvotretjinska večina, zaradi česar ne namerava odstopiti. Na potrditev obtožnice v pravosodnem odboru se je odzval z uvodnim kljubovalnim tvitom.

"Ustavna obtožba predsednika, ki se je dokazal z rezultati, vključno z verjetno najboljšo ekonomijo v zgodovini naše države, ki ima enega najuspešnejših mandatov vseh časov in kar je najpomembneje, ki ni storil ničesar narobe, je čista politična norost," je tvitnil.

Bistvo obtožnice proti Trumpu je, da je postavil svoje osebne interese nad državne, s tem ko je Ukrajino izsiljeval z zadrževanjem izplačila vojaške pomoči in sprejemom ukrajinskega predsednika v Beli hiši z najavo preiskave svojih političnih nasprotnikov v ZDA, da bi si olajšal ponovno izvolitev na položaj.

Demokrati lahko do naslednjega tedna točko oviranja kongresa oziroma preiskave razširijo še na Trumpovo početje v času preiskave ruskega vpletanja v volitve 2016.

Senat bo sodni proces proti Trumpu, ki mu bo predsedoval predsednik vrhovnega sodišča John Roberts predvidoma začel kmalu po novem letu. Natančen proces bo določila republikanska večina, vendar pa je trenutno jasno, da demokratom ne bo uspelo zbrati dovolj glasov za Trumpovo obsodbo in odstavitev.