horoskop_zodiak_znakijpg Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. januarja

Giorgos Parasiris; Savina Atai Dobra karma

Konec je! Savina po sedmih letih zapustila ...

Khagendra Thapa Magar Svet24.si

FOTO: Poslovil se je najmanjši človek na svetu

karl-erjavec Svet24.si

Karl Erjavec se ne umika le iz politike, ampak ...

opravičevanje Dobra karma

12 astro znakov - 24 različic opravičevanja

barbara-mucić Njena.si

To je prava ljubezen atraktivne Barbare

Archie, princ Harry Njena.si

Harry ločen od sina

Svet

Trump je v Evropi, demokrati pa nadaljujejo postopek ustavne obtožbe

Deli na:
Trump je v Evropi, demokrati pa nadaljujejo postopek ustavne obtožbe

Donald Trump - Foto: reuters

Postopek ustavne obtožbe predsednika ZDA Donalda Trumpa se bo danes nadaljeval v pravosodnem odboru predstavniškega doma kongresa, ki bo naprej zaslišal štiri ugledne ustavne pravnike. Pojasnili naj bi postopek, ki lahko pripelje do odstavitve predsednika ZDA.

Dosedanji potek preiskave je pokazal, da je Trump zadrževal pomoč Ukrajini, da bi jo prisilil v to, da bi sprožila preiskavo njegovih političnih nasprotnikov. Pomoč so ZDA po več mesecih sprostile brez preiskave in republikanci trdijo, da "zločina" ni bilo.

Vendar za postopek ustavne obtožbe izvršitev kaznivega dejanja niti ni potrebna, kar bodo danes skušali razložiti ustavni pravniki Noah Feldman z univerze Harvard, Pamela Karlan z univerze Stanford, Michael Gerhardt z univerze Severne Karoline in Jonathan Turley z univerze Georgea Washingtona.

Bela hiša je odklonila sodelovanje na zaslišanju zaradi po njenem mnenju nepoštenega postopka.

Obveščevalni odbor je že opravil javna zaslišanja državnih uslužbencev, ki so potrdili, da je Trump vezal izplačilo pomoči Ukrajini na preiskavo demokratov, kar je razvidno tudi iz prepisa telefonskega pogovora Trumpa in predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega 25. julija letos, ki ga je dal objaviti Trump.Republikanski kongresniki so pred uradnim poročilom odbora za obveščevalne dejavnosti objavili svoje poročilo, ki preiskavo označuje za prevaro in poskus spreobračanja izida volitev leta 2016.

Za zdaj še ni jasno, ali bo pravosodni odbor poleg ustavnih pravnikov zaslišal še koga. Trump ima do petka čas, da pove, ali bo sodeloval v postopku.

Če ne bo zavlačevanja, bi lahko odbor že prihodnji teden glasoval o točkah ustavne obtožbe proti Trumpu. Ustava določa, da se predsednika lahko odstavi zaradi izdaje, podkupovanja ali drugih večjih kaznivih dejanj.

Postopek se bo januarja preselil v senat, ki mu vladajo republikanci.

loading...
Loading...