miha krusic 1 Dobra karma

Miha Krušič iskreno: 'Če bi lahko, bi bil samo ...

1_vili resnik Svet24.si

Vili Resnik pravi, da se zdaj lahko končno ...

NOV20200709_GIL7277 Reporter.si

Najbolj eklatanten primer sprevrženega ...

Erjavec Svet24.si

FOTO: Ni bilo hladno le pivo, ki ga je užival ...

Mike pompeo Necenzurirano

Ameriški postroj slovenskih energetskih ...

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

moaj-slovenija Njena.si

Okradli Alenko Košir

Svet

Trump je v Evropi, demokrati pa nadaljujejo postopek ustavne obtožbe

Deli na:
Trump je v Evropi, demokrati pa nadaljujejo postopek ustavne obtožbe

Donald Trump - Foto: reuters

Postopek ustavne obtožbe predsednika ZDA Donalda Trumpa se bo danes nadaljeval v pravosodnem odboru predstavniškega doma kongresa, ki bo naprej zaslišal štiri ugledne ustavne pravnike. Pojasnili naj bi postopek, ki lahko pripelje do odstavitve predsednika ZDA.

Dosedanji potek preiskave je pokazal, da je Trump zadrževal pomoč Ukrajini, da bi jo prisilil v to, da bi sprožila preiskavo njegovih političnih nasprotnikov. Pomoč so ZDA po več mesecih sprostile brez preiskave in republikanci trdijo, da "zločina" ni bilo.

Vendar za postopek ustavne obtožbe izvršitev kaznivega dejanja niti ni potrebna, kar bodo danes skušali razložiti ustavni pravniki Noah Feldman z univerze Harvard, Pamela Karlan z univerze Stanford, Michael Gerhardt z univerze Severne Karoline in Jonathan Turley z univerze Georgea Washingtona.

Bela hiša je odklonila sodelovanje na zaslišanju zaradi po njenem mnenju nepoštenega postopka.

Obveščevalni odbor je že opravil javna zaslišanja državnih uslužbencev, ki so potrdili, da je Trump vezal izplačilo pomoči Ukrajini na preiskavo demokratov, kar je razvidno tudi iz prepisa telefonskega pogovora Trumpa in predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega 25. julija letos, ki ga je dal objaviti Trump.Republikanski kongresniki so pred uradnim poročilom odbora za obveščevalne dejavnosti objavili svoje poročilo, ki preiskavo označuje za prevaro in poskus spreobračanja izida volitev leta 2016.

Za zdaj še ni jasno, ali bo pravosodni odbor poleg ustavnih pravnikov zaslišal še koga. Trump ima do petka čas, da pove, ali bo sodeloval v postopku.

Če ne bo zavlačevanja, bi lahko odbor že prihodnji teden glasoval o točkah ustavne obtožbe proti Trumpu. Ustava določa, da se predsednika lahko odstavi zaradi izdaje, podkupovanja ali drugih večjih kaznivih dejanj.

Postopek se bo januarja preselil v senat, ki mu vladajo republikanci.

Loading...