Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump zabil nož v hrbet podpornikom, ki so napadli Kapitol, in obsodil "nasilje drhali"

Deli na:
Trump zabil nož v hrbet podpornikom, ki so napadli Kapitol, in obsodil "nasilje drhali"

Donald Trump - Foto: YouTube

Predsednik ZDA Donald Trump je v sredo zvečer po potrditvi zgodovinske druge ustavne obtožbe v predstavniškem domu kongresa v videoposnetku teden dni po vdoru svojih privržencev na ameriški kongres že drugič v enem dnevu obsodil nasilje. Videoposnetek so objavili na Twitterjevem računu Bele hiše.

"Nasilje drhali je v nasprotju z vsem, v kar verjamem, in proti vsemu, kar predstavlja naše gibanje. Nihče od mojih pravih podpornikov ne bi nikoli zagovarjal nasilja, izražal nespoštovanja do policistov ali naše velike ameriške zastave. Nihče ne bi ogrožal ali nadlegoval sodržavljanov. Če počneš kaj od tega, potem nisi podpornik našega gibanja. Napadaš ga in napadaš našo državo," je iz Ovalne pisarne sporočil Trump.

Drugo ustavno obtožbo proti Trumpu je poleg vseh demokratov potrdilo tudi deset republikanskih kongresnikov.

"Predsednik ZDA je sklical drhal in prižgal napad," je že v torek sporočila republikanska kongresnica iz Wyominga Liz Cheney, ki je tretja z vrha po rangu v republikanski poslanski skupini.

Celo vodja manjšine Kevin McCarthy je dejal, da Trump nosi del odgovornosti za napad na kongres, a hkrati menil, da ustavna obtožba le še bolj deli državo. Demokrati pravijo, da je država že razdeljena in ne bo poenotenja, dokler ne bo plačana cena za nasilje in vzpodbujanje nasilja.

Trump je 6.januarja je svoje privržence pozval, naj gredo nad kongres, kjer so takrat formalno potrjevali izid predsedniških volitev 3. novembra, na katerih je demokrat Joe Biden premagal Trumpa. Napadalci so začasno prekinili proces, pri čemer je umrlo pet ljudi.

Trump je dogajanje opazoval v Beli hiši v neposrednem televizijskem prenosu in ob pozivih za mir podžigal naprej z neutemeljenimi obtožbami o volilnih prevarah. Šele v sredo, ko je predstavniški dom razpravljal o ustavni obtožbi, je Trump prvič nedvoumno obsodil nasilje, nato pa po potrditvi ustavne obtožbe še enkrat v videu.



V prvi izjavi v sredo je Trump vsem naslovil jasen poziv, da ne sme biti nobenega nasilja, nobenega kršenja zakonov in nobenega vandalizma. "Tega ne podpiram in tega ne podpira Amerika. Pozivam vse Američane, da pomagajo umiriti napetosti in čustva," je dejal Trump.

Za takšne pozive ni prepozno saj njegovi podporniki še naprej grozijo z nasiljem v času prenosa oblasti. Biden bo prisegel 20. januarja in vrstijo se številne grožnje njemu osebno in demokratom.

Ob obsodbi nasilja je Trump k umiritvi pozval tudi ameriške družbene medije in tehnološka podjetja. Facebook in Twitter odstranjujeta račune vseh, ki še vedno vztrajajo pri Trumpovem zavajanju o volilnih prevarah in račune povezane s skrajnimi gibanji, kot je QAnon.

"Izbrisani" so se preselili na družbeni medij Parler, vendar ne za dolgo. Amazon mu je onemogočil delovanje iz svojih trgovin z aplikacijami pa sta ga umaknila Google in Apple.

"Prizadevanja za cenzuro, odpoved ali uvrščanje državljanov na črne liste je narobe in nevarno. Sedaj moramo poslušati drug drugega, ne pa drug drugega utišati," je izjavil Trump, ki ga je ameriška televizija Fox News označila za vidno potrtega. To je razumljivo, saj bo po 20. januarju izgubil pravno zaščito in bo kot navaden državljan izpostavljen kazenskim pregonom in civilnim tožbam.