zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Demokrati se bojijo divjanja Sandersovih privržencev

Deli na:
Demokrati se bojijo divjanja Sandersovih privržencev

Foto: Getty Images

Po razburljivi državni konvenciji konec prejšnjega tedna v ameriški zvezni državi Nevada se zdaj nekateri vodilni člani demokratske stranke bojijo morebitnega nasilja na nacionalni konvenciji konec julija v Philadelphii. Še pred nekaj tedni je kazalo, da bo bolj nevarna republikanska konvencija v Clevelandu.

Marca je Donald Trump zagrozil z nemiri na konvenciji, če mu bo vodstvo republikanske stranke skušalo odvzeti zmago, vendar so odtlej odstopili vsi njegovi nasprotniki in dvoma o zmagovalcu na republikanski strani ni več.

Nobenega dvoma ni niti o zmagovalki na demokratski strani, a senator iz Vermonta Bernard Sanders tega še ni pripravljen povedati svojim gorečim privržencem. Vodstvo stranke ga ne sili v odstop, čeprav nima več niti matematičnih možnosti za zmago proti Hillary Clinton.

Nekdanja državna sekretarka bo imela 7. junija na svoji strani dovolj delegatov za zmago in osvojitev nominacije v Philadelphii, česar se zaveda vsaj del Sandersovih privržencev, saj je doslej že pet njegovih skupin pri policiji zaprosilo za dovoljenje za proteste.

Sanders je s svojim populizmom in bojem za bolj pravično družbo navdušil množice mladih belih neodvisnih in demokratskih volivcev, kljub temu pa "tiha večina", o kateri je v 70. letih prejšnjega stoletja govoril Richard Nixon, ostala na strani Clintonove, ki je osvojila več držav, več delegatov in več glasov volivcev kot Sanders, čeprav njena zborovanja niso tako naelektrena.

Zaradi izpadov Sandersovih privržencev konec prejšnjega tedna v Las Vegasu so nekateri demokrati zaskrbljeni. Senatorka iz Kalifornije Dianne Feinstein je dejala, da se boji ponovitve leta 1968, ko so imeli demokrati nasilno konvencijo v Chicagu, njena kolegica Barbara Boxer pa pravi, da se je v Las Vegasu počutila ogroženo.

Sandersovi podporniki so metali stole in steklenice ter kasneje grozili državni predsednici stranke Roberti Lange s smrtjo, ker so se počutili opeharjene pri delitvi delegatov. Clintonova jih je dobila več, ker je tam zmagala na strankarskih zborovanjih.

Sanders se je na kritike v torek odzval kljubovalno in dejal, da gre za neumnosti, ker ne verjame, da bi bili njegovi podporniki sposobni česar takega. Nato so ga visoki člani stranke začeli previdno opozarjati, da tako ne gre in da naj obvlada svoje ljudi.

Predsednica nacionalnega odbora stranke Debbie Wasserman Shultz je bila bolj neposredna in je dejala, da Sandersova izjava priliva olja na ogenj, nakar so jo iz Sandersovega volilnega štaba obtožili, da je od samega začetka pristranska v korist Clintonove. Wasserman Schultzeva je sicer zatrdila, da mora Sanders vztrajati v tekmi do konca.

Sandersa je k odločnejšemu obvladanju podpornikov pozval tudi podpredsednik ZDA Joe Biden, ki pa je obenem izrazil prepričanje, da se bo stranka do konvencije poenotila. Demokrati upajo, da se bo Sanders obnašal tako kot leta 2008 Clintonova, ki je na koncu povsem podprla Baracka Obamo ne glede na ostro kampanjo pred tem.

Do zadnjih strankarskih volitev v prestolnici Washington je sicer še slab mesec in Sanders nadaljuje z napadi na Clintonovo in svojo stranko zaradi povezav z Wall Streetom in bogatimi donatorji. Obenem pa zagotavlja, da bo storil vse, da Trump ne bo predsednik.

Sanders ima sicer prav, ko trdi, da bi demokrati z njim lažje spet prišli do Bele hiše. V vseh hipotetičnih nacionalnih anketah namreč redno premaguje Trumpa, v sredo pa je bila objavljena že druga anketa v zadnjem času, ki kaže, da ima Trump prednost pred Clintonovo.

Okrog 100 drugih anket je sicer doslej dalo prednost Clintonovi, vendar pa anketa televizije Fox ugotavlja, da bi Trump danes dobil 45 odstotkov glasov, Clintonova pa 42 odstotkov. Sanders pa bi Trumpa premagal s 46 odstotki proti 42.