Revija Reporter
Slovenija

V razklani ZL se združujeta dve stranki, tretja pa ju gleda postrani

STA

25. feb. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Stranka Trs bo na konvenciji razpravljala o združitvi z IDS; združitvi nasprotuje tretja predstavnica ZL na parlamentarnih volitvah, to je DSD.

Stranka Trs, ki je v DZ del Združene levice, se bo v Domžalah danes sestala na delovni konvenciji. Člani stranke bodo obravnavali osnutek statuta in programa nove stranke, v katero se nameravajo združiti z IDS, je pojasnila predsednica Trsa in poslanka Violeta Tomić, ki verjame v pozitiven razplet pri odločanjih o združitvi.

Še pred strankarsko konvencijo bo dopoldne potekala konvencija gibanja Trs, je Tomićeva pojasnila za STA. Po njenih besedah proces priprave na združitev z IDS v eno stranko poteka že nekaj časa, delovne skupine so tudi pripravljale skupne dokumente. Tako ne vidi razloga, zakaj se ne bi odločili za združitev.

Na konvenciji stranke, na katero so vabljeni vsi člani Trsa, bodo predvidoma tudi podaljšali mandat organom stranke, torej svetu, izvršnemu odboru in predsedstvu. Konec marca naj bi bil namreč volilni kongres Trsa, a ker pričakujejo kmalu tudi združitveni kongres, bodo danes predvidoma odločali le o podaljšanju mandata organom stranke še za dva meseca, je pojasnila Tomićeva.

Odločitev o združitvi mora sicer sprejeti tudi IDS, kjer pa so postopki bolj zapleteni in je bilo v preteklosti glede tega v iniciativi že precej burno dogajanje. Združitvi Trsa in IDS, ki naj bi se zgodila do poletja, ko bodo speljani vsi procesi v obeh strankah, sicer nasprotuje tretja predstavnica ZL na parlamentarnih volitvah, to je DSD, ki jo vodi Franc Žnidaršič.