Revija Reporter
Svet

Danes morda že konec impeachmenta za Trumpa

STA

31. jan. 2020 5:56

Deli na:

Ameriški predsednik Donald Trump.

Profimedia

Ameriški senat bo predvidoma danes glasoval o tem, ali bodo na sojenju predsedniku ZDA Donaldu Trumpu zaradi ustavne obtožbe dovolili zaslišanje dodatnih prič. V primeru, da bodo dodatne priče zavrnili, bi se lahko proces ustavne obtožbe končal že danes oziroma v soboto zjutraj po srednjeevropskem času.

Demokratski senatorji zahtevajo dodatne priče na čelu z nekdanjim svetovalcem za nacionalno varnost ZDA Johnom Boltonom, vendar je vodja senatne manjšine Chuck Schumer že v sredo zvečer priznal, da bodo težko pridobili na svojo stran najmanj štiri republikanske senatorje.

Najverjetnejši epilog je zavrnitev dodatnih prič in takoj nato glasovanje o sodbi Trumpu, ki bo zaradi republikanske večine oprostilna.

V 100-članskem senatu imajo republikanci 53 sedežev, demokrati 45, dva neodvisna senatorja pa glasujeta z demokrati. Za obsodbo in odstavitev predsednika Trumpa s položaja predsednika ZDA ustava predvideva dvotretjinsko večino, torej 67 glasov senatorjev, kar se ob sedanjem razmerju moči ne bo zgodilo.

Tretji impeachment v zgodovini ZDA bo v primeru zavrnitve dodatnih prič tudi najkrajši v zgodovini ZDA. Trump bo zaradi tega lahko razglašal zmago že pred 4. februarjem, ko ima govor o položaju v državi pred obema domovoma kongresa. Dan prej bodo demokratski volivci v Iowi na strankarskih zborovanjih začeli s procesom izbire svojega predsedniškega kandidata ali kandidatke proti Trumpu na volitvah, ki bodo letos novembra.

Demokratska večina predstavniškega doma kongresa je ustavno obtožbo Trumpa potrdila decembra. Obtožen je zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa.