Revija Reporter
Slovenija

Opozicija zahteva spoštovanje odločbe ustavnega sodišča: Šarčeva vlada zavlačuje

STA

29. jan. 2019 13:44 Osveženo: 15:44 / 29. 1. 2019

Deli na:

V večjem delu opozicije so bili v predstavitvi stališč poslanskih skupin ob obravnavi predloga ustavne obtožbe zoper premierja Marjana Šarca kritični do tega, da ustavna odločba glede zasebnih osnovnih šol še ni uresničena. V SDS in SNS odgovornost pripisujejo Šarčevi vladi, ki da zavlačuje. V NSi predlogu ustavne obtožbe ne bodo nasprotovali.

Po mnenju Branka Grimsa (SDS) predsednik vlade in koalicija s tem, ko se izogibata uresničitvi odločbe ustavnega sodišča glede financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah, kršita temeljne vrednote, ki predstavljajo jedro pravne države. S tem po njegovem mnenju najrevnejšim otrokom preprečujeta dostop do kakovostne izobrazbe. "Ustavno sodišče je namreč odločbo sprejelo, ker je želelo zagotoviti, da bi tudi najrevnejši otroci imeli dostop do najbolj kakovostnega šolstva. Gre za revne otroke iz revnih družin oziroma za tiste, ki jih imate polna usta, ko greste na volitve. Ko pa jim je treba omogočiti dostop do kakovostnega šolstva, pa želite narediti vse, da se to ne bi uresničilo," je dejal.

Po njegovem ne drži trditev, da je ustavno sodišče glede financiranja zasebnih osnovnih šol sprejelo dve nasprotujoči si odločbi, kot je to v svojem nastopu dejal Šarec. "Prva, starejša odločba se nanaša na šolstvo v celoti, druga pa samo na osnovno šolstvo, ki je obvezno. Pa četudi bi si bili odločbi v nasprotju, pravo uči, da velja tista, ki je mlajša," je dejal.

Zmago Jelinčič (SNS) je pojasnil, da so se predlogu ustavne obtožbe predsednika vlade pridružili iz načelnega razloga, to je, da je treba odločbe ustavnega sodišča spoštovati. Po njegovih besedah je Šarčeva vlada prelomila obljubo, da bo v primeru zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanje poskrbela za odpravo neustavnosti.

Jelinčič se je tudi zavzel za spremembo zakona o ustavnem sodišča. Utemeljil jo je s škodljivo prakso odrivanja ustavnih pritožb v kot. Po njegovih besedah so se v poslanski skupini SNS pridružili ustavni obtožbi, čeprav so vedeli, da ne bo uspešna. Dodal je, da bi morala vladajoča politika prenehati s selektivno obravnavo odločb ustavnega sodišča.

Ljudmila Novak (NSi) je napovedala, da v poslanski skupini ustavni obtožbi "ne bodo nasprotovali". Ob tem je glavno odgovornost za neuresničitev ustavne odločbe glede financiranja javnega programa v zasebnih osnovnih šolah pripisala prejšnji vladi Mira Cerarja. Opozorila je na nedopustnost politične prakse, ko se ustavna odločba uresniči le, če ustreza koaliciji.

Novakova je spomnila, da zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ni edini, ki čaka na odpravo neustavnosti. Po njenih besedah bi morala Šarčeva vlada najprej poskrbeti za uresničitev ustavne odločbe, nato pa se posvetiti morebitnemu nadaljnjemu spreminjanju zakona. Spomnila je tudi na obljubo šolskega ministra Jerneja Pikala, da bo neustavnost odpravljena najpozneje do 1. septembra letos.