pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Danes bodo znane podrobnosti sankcij EU zoper Rusijo

Deli na:
Danes bodo znane podrobnosti sankcij EU zoper Rusijo

Foto: Reuters

Potem ko so se veleposlaniki članic EU v torek dogovorili za uvedbo prvih gospodarskih sankcij proti Rusiji zaradi podpore proruskim separatistom v Ukrajini, naj bi bile danes znane tudi podrobnosti glede kazenskih ukrepov. Pričakovati je tudi nadaljevanje prizadevanj za prekinitev spopadov, zlasti na območju strmoglavljenja malezijskega letala.

Po napovedih naj bi EU danes objavila nova imena na kazenskem seznamu fizičnih in pravnih oseb, proti katerim je EU uvedla sankcije. Za razširitev tega seznama so se stalni predstavniki članic EU v Bruslju dogovorili v ponedeljek. Formalno naj bi Svet EU potrdil tudi dogovor o svežnju gospodarskih sankcij proti Rusiji, za katerega so se veleposlaniki dogovorili v torek.

To je prvič, da bo unija proti Rusiji ukrepala z gospodarskimi sankcijami. Ukrepi naj bi začeli veljati v četrtek.

Podrobnosti sankcij za zdaj sicer niso znane, vključujejo pa omejitev dostopa ruskih bank v večinski državni lasti na evropske kapitalske trge, embargo na orožje ter prepoved izvoza tehnologije za dvojno uporabo in občutljivih tehnologij, tudi v energetskem sektorju.

Medtem naj bi se nadaljevala tudi prizadevanja, da bi odprli pot mednarodnim preiskovalcem na območje strmoglavljenja malezijskega letala na vzhodu Ukrajine. Spopadi med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti jim to preprečujejo že tri dni.

To naj bi bila tudi glavna tema današnjih pogovorov malezijskega premiera Nadžiba Razika na Nizozemskem. Med 298 žrtvami sestreljenega malezijskega boeinga 777 je bilo namreč kar 193 Nizozemcev.