Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cipru svežih 1,5 milijarde evrov evropske pomoči

Deli na:
Cipru svežih 1,5 milijarde evrov evropske pomoči

Foto: Reuters

Stalni mehanizem za stabilnost evra (ESM) je Cipru včeraj izplačal nov obrok finančne pomoči, vreden 1,5 milijarde evrov. Maja in junija je ta otoška članica evrskega območja v dveh tranšah že dobila tri milijarde evrov. Tokratni obrok posojila bodo namenili dokapitalizaciji zadružnih bank, so sporočili iz ESM.

Ciper je tako skupaj prejel že 4,5 milijarde evrov oz. polovico finančne pomoči, ki so mu jo odobrile članice območja evra. Okoli milijardo evrov bo Cipru dodatno namenil Mednarodni denarni sklad.

Novo izplačilo pomoči Cipru so finančni ministri območja evra odobrili sredi septembra. Ugotovili so, da Ciper v skladu s predvidenimi načrti izvaja program ukrepov, ki so pogoj za pomoč evrskih partneric.

Ministri so ugotovili, da so se ciprske oblasti odločno spopadle s sanacijo skoraj propadlega bančnega sistema, uravnoteženjem javnih financ in strukturnimi reformami. V luči negotovosti glede gospodarskih obetov za državo, ki je v globoki recesiji, so pozvali k doslednemu in pravočasnemu izvajanju dogovorjenih ukrepov.



Na Cipru so temeljito prestrukturirali dve največji banki. Donedavno druga največja banka Laiki v likvidacijo, njeno premoženje pa so razdelili na dobro in slabo. Prvo se je preneslo na največjo banko Bank of Cyprus, drugo pa na ciprsko obliko t.i. slabe banke.

Imetniki vlog v Bank of Cyprus nad 100.000 evrov, med katerimi so prevladovali ruski državljani, pa so morali prek t.i. mehanizma bail in prispevati 47,5 odstotka vrednosti svojih vlog, ki so jim jo pretvorili v delnice. Na ta način se je banka dokapitalizirala za okoli osem milijard evrov.

Na Cipru so se medtem lotili tudi sanacije manjših delov prenapihnjenega bančnega sistema, tokratno izplačilo v višini 1,5 milijarde evrov pa bo namenjeno predvsem dokapitalizaciji zadružnih bank.