zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grčija dobila 13 milijard evrov in tudi že plačala dolg ECB

Deli na:
Grčija dobila 13 milijard evrov in tudi že plačala dolg ECB

Foto: Reuters

Grčija je danes Evropski centralni banki (ECB) plačala 3,4 milijarde dolga, ki bi zapadel danes, francoska tiskovna agencija AFP povzema neimenovan vir. Nemška tiskovna agencija dpa pa poroča, da so v Atene iz stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM) že poslali 13 milijard evrov v prvem delu prve tranše iz novega paketa evropske pomoči.

Prvi mož ESM Klaus Regling je dejal, da bo izplačilo sklada Grčiji omogočilo nov začetek: "Današnje izplačilo 13 milijard evrov iz ESM bo Grčiji omogočilo poplačilo nujnih finančnih obveznosti Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) in ECB, pa tudi ostalih proračunskih obveznosti."

"Drugi del prve tranše, težak 10 milijard evrov, bo šel za stabilizacijo bančnega sektorja, ki se je po vzpostavitvi kapitalskih omejitev v juniju znašel v resnih težavah," je še pojasnil Regling.

Tudi šef evroskupine in nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem meni, da bo dogovor o pomoči, ki so ga formalno potrdili v sredo, Grčiji dal novo možnost za preživetje.

"Ta dogovor grškemu gospodarstvu omogoča prihodnost in temelje za vzdržno rast," je poudaril. Dodal je, da bodo v evroskupini pozorno spremljali Atene, ki morajo v zameno za pomoč sprejeti vrsto ukrepov.

"Zagotovo bomo v prihodnjih letih naleteli na težave, vendar verjamem, da jih bomo lahko prebrodili," je še opozoril.

Grčija bo v prvi tranši, ki so jo v sredo zvečer potrdili finančni ministri držav z evrom v vlogi guvernerjev ESM, dobila 26 milijard evrov.

Deset milijard evrov bo šlo na poseben račun pri ESM, ki bo namenjen ukrepom za stabilizacijo bank, 13 milijard evrov bodo Atene dobile takoj, preostale tri milijarde evrov pa na podlagi pregleda izvajanja javnofinančnih in reformnih ukrepov predvidoma v dveh delih septembra in oktobra.

Grčija bo lahko do 86 milijard evrov pomoči iz ESM v skladu z odobrenim programom pomoči črpala v prihodnjih treh letih.