atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec: Vsi štirje poslanci DeSUS so se podpisali pod predlog konstruktivne nezaupnice

Deli na:
Erjavec: Vsi štirje poslanci DeSUS so se podpisali pod predlog konstruktivne nezaupnice

Karl Erjavec - Foto: Primož Lavre

Prvak DeSUS Karl Erjavec je po okoli šesturni razpravi s poslanci DeSUS zvečer povedal, da so vsi štirje prispevali podpise pod predlog konstruktivne nezaupnice in da ga podpirajo kot kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade. Razpravo je označil za odkrito. Verjame, da bo nezaupnica uspela, sam pa prevzema odgovornost za 43 poslanskih glasov.

Erjavec je pojasnil, da bodo poslanci DeSUS prvopodpisani pod predlog nezaupnice vladi Janeza Janše, ki jo bodo vložili v petek. Poleg njihovih pričakuje tudi podpise poslancev opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB, ki so vključene v KUL. Z njimi se bo sestal v sredo, podpise in podporo so mu že zagotovili.

"Sem optimist in obstaja možnost, da oblikujemo novo vlado," je dejal in pojasnil, da se bodo v sredo tudi konkretno pogovorili o postopku nezaupnice. Ob petkovi vložitvi konstruktivne nezaupnice napoveduje novinarsko konferenco. DZ bo o predlogu odločal prihodnji teden. Spomnil je, da potrebujejo tudi glasove iz SMC in pojasnil, da je imel v tem tednu kratek pogovor s predsednikom SMC Zdravkom Počivalškom, a vsebine ni želel komentirati.

Današnjo razpravo s poslanci DeSUS, ki pa izjav še vedno ne dajejo, je Erjavec označil kot odprto in odkrito. Spomnil je, da so že dolgo politični sopotniki in stari prijatelji. Zanikal je ter za laž označil grožnje in izsiljevanje poslancev. Poročanje o tem je označil za zavajanja, ki imajo določen namen. "Pogovorili smo se kot pet zrelih možakarjev," je dodal.

Povedal je še, da je bila današnja razprava dolga predvsem zato, ker so analizirali dogodke v DeSUS v lanskem letu. Spomnil je, da so imeli dva kongresa in je bilo potrebno preveriti situacijo na terenu. Podrobno so se pogovorili tudi o tem, kakšen bo status DeSUS v novi vladi. Dogovorili so se, da bi imeli poleg mandatarja še enega ministra. Bo pa to stvar nadaljnjih pogovorov, če bo nezaupnica uspela, je dodal Erjavec.

S poslanci so razpravljali tudi o vsebini potencialne koalicijske pogodbe. Želijo, da bi vlada zaključila mandat, torej da bi opravili tudi predsedovanje Slovenije EU. "Glavni cilji so predvsem to, da normaliziramo državo, preprečimo ugrabitev zlasti neodvisnih, nadzornih institucij," je pojasnil Erjavec.

Izpostavil je tudi svobodo medijev in opozoril na problem financiranja STA. Naštel je še položaj Slovenije v EU in mednarodnem prostoru, velik poudarek pa je po njegovih navedbah tudi na učinkovitem boju proti epidemiji novega koronavirusa.



Kot je dejal, so oblikovali posebno strokovno skupino, ki je nakazala rešitve, ki bi jih nova vlada takoj sprejela. Strokovnjaki, s katerimi sodelujejo, namreč po Erjavčevih navedbah menijo, da med drugim omejitev gibanja na občine in prepoved gibanja v nočnem času ne prispevata k blaženju širjenja epidemije.

Po njegovih navedbah se bo treba tudi logistično pripraviti na množično cepljenje, zlasti takrat, ko bo v Slovenijo prispela večja količina cepiv. Covid-19 je nekaj, kar po Erjavčevih navedbah vsem greni življenje in povzroča mnogo strahov. Po njegovem mnenju bo zato prva naloga potencialne nove vlade učinkovit boj proti epidemiji in sprejetje ukrepov, ki bi čim prej omogočali normalno življenje državljanov.

Tudi če s konstruktivno nezaupnico ne bodo uspeli, pa poslanci DeSUS ne bodo mogli podpirati aktualne vlade in ne bo posebnih posamičnih dogovorov, je opozoril Erjavec. Če so opozicija, so pač opozicija, je dejal.

Erjavec je komentiral tudi pismo ljubljanskega mestnega odbora DeSUS, v katerem poslancem DeSUS izražajo podporo za konstruktivno delovanje v aktualni koaliciji. Verjame, da je v DeSUS še nekaj takih, ki bi raje videli, da še naprej delajo v aktualni vladi, a so sklepi stranke, ki je izstopila iz koalicije, jasni.

"Tako bodo morali tudi ti premisliti, ali lahko opravljajo najvišje funkcije v stranki na nivoju mestne organizacije, če njihova stališča niso v skladu s sklepi organov stranke," je bil jasen Erjavec. Ena njegovih pomembnih nalog bo tudi poenotenje stranke, je navedel.

V aktualni vladi sicer še vedno dela minister za kmetijstvo Jože Podgoršek. Erjavec je danes napovedal, da se bo z njim pogovoril. Meni, da bodo našli skupno rešitev. Podgoršek namreč pravi, da ostaja v vladi, ker tako razume sklep sveta stranke in ker deluje državotvorno. "V DeSUS smo bili vedno državotvorni. Če je to glavni namen, bom jaz kot predsednik stranke to razumel," je dodal Erjavec.