Alya in mama Cvetka Dobra karma

Osupljivo, kaj vse doživljata Alya in njena ...

Erjavec Svet24.si

FOTO: Desus v krizi, Erjavec pa uživa na pivu

NOV20200709_GIL7277 Reporter.si

Najbolj eklatanten primer sprevrženega ...

policijski avto, slovenska policija, splošna Svet24.si

Grozljivka v okolici Grosupljega: na dvorišču ...

Mike pompeo Necenzurirano

Ameriški postroj slovenskih energetskih ...

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

hana Njena.si

Težave v raju? Goran razburil oboževalce ...

Svet

Ciper: Kakšna bo škoda za ruske varčevalce?

Deli na:
Ciper: Kakšna bo škoda za ruske varčevalce?

Foto: Reuters

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je napovedal, da bo Moskva podrobno preučila posledice dogovora, ki so ga zgodaj davi v Bruslju dosegli za pomoč Cipru pred bankrotom in ki naj bi po ocenah analitikov najbolj škodoval ruskim varčevalcem na otoku. Kasneje je predsednik države Vladimir Putin vladi naložil, naj sodeluje pri reševanju krize na Cipru.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov, je Putin ruski vladi naložil, naj podpre prizadevanja evroobmočja za rešitev ciprske krize. Šlo naj bi predvsem za "prestrukturiranje" leta 2011 dodeljenega posojila v višini 2,5 milijarde evrov.

"Predsednik Putin meni, da bi bilo treba podpreti prizadevanja ciprskega predsednika in Evropske komisije. Cilj mora biti premostitev krize v gospodarstvu in bančnem sistemu otoka," je še dejal Peskov.

Medvedjev pa je v prvem uradnem odzivu Rusije na nočni dogovor v Bruslju danes dejal, da mora Moskva ugotoviti, "kam se bo ta zgodba obrnila na dolgi rok in kakšne bodo posledice za mednarodni finančni in monetarni sistem, s tem pa tudi za naše interese".

Novi dogovor, po katerem bo Ciper dobil deset milijard evrov pomoči za rešitev pred bankrotom in ki so ga finančni ministri držav v območju evra potrdili v nočnih urah, zagotavlja, da so vse vloge do 100.000 evrov zavarovane.Po drugi strani pa bodo vloge delničarjev, imetnikov obveznic in nezavarovanih vlagateljev v drugi največji ciprski banki Laiki, "ki je ni mogoče rešiti", zamrznili. Banko bodo zaprli, njene zavarovane vloge do 100.000 evrov pa bodo prenesli na Bank of Cyprus.

To največjo ciprsko banko bodo prestrukturirali in tudi njeni veliki varčevalci, imetniki obveznic in delničarji bodo utrpeli izgube, a za zdaj ni jasno, kolikšne. To naj bi ciprske oblasti in trojka dorekli v prihodnjih tednih.

Kaj bo ta dogovor prinesel ruskim vlagateljem, je za zdaj težko ocenjevati, pojasnjujejo v ruski investicijski hiši Alfa Bank. Ocenjujejo, da bo večina bremena padla predvsem na ruske depozite, ki so največji na Cipru. Ruski vlagatelji, tako podjetja kot fizične osebe, naj bi imeli v ciprskih bankah namreč okoli 31 milijard dolarjev, navaja AFP.

Rusija se je na prvotni načrt, po katerem bi obdavčili denarne vloge na bankah, odzvala z ogorčenjem in oceno, da gre za nacionalizacijo kot v sovjetskih časih. Ta načrt je nato propadel, ker ga ciprski parlament ni potrdil.

Loading...