mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Češki predsednik Klaus obtožen veleizdaje

Deli na:
Češki predsednik Klaus obtožen veleizdaje

Foto: Reuters

Češki senat je danes potrdil tožbo proti odhajajočemu predsedniku države Vaclavu Klausu, v kateri mu očita veleizdajo. Podlaga za tožbo, ki jo bo senat vložil na ustavnem sodišču, je Klausova odločitev ob novem letu, da pomilosti vse zapornike, katerih kazen je bila nižja od enega leta.

Senat je o prvi tožbi proti kakemu predsedniku države v zgodovini Češke danes odločal na izredni seji. Za vložitev tožbe proti Klausu, ki naj s pomilostitvijo prekoračil svoja pooblastila, je glasovalo 38 senatorjev, proti pa 30, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

O tožbi bo ustavno sodišče odločalo prednostno, a kot je sporočilo samo sodišče, bi lahko o zadevi razsodili najprej konec marca.

Če bi bil predsednik spoznana za krivega, bi mu sicer grozila izguba predsedniškega položaja, a Klaus v vsakem primeru ostaja predsednik le še do četrtka, ko se izteče njegov drugi in zadnji petletni mandat. V petek bo položaj prevzel Miloš Zeman.

Kljub temu da morebitna obsodba ne bo vplivala na njegov predsedniški položaj, pa bi Klaus lahko izgubil pravico do pokojnine, navaja APA.

Na podlagi sporne amnestije so na prostost v začetku leta izpustili 7000 oz. kako četrtino zapornikov. Številni Čehi so se na Klausovo odločitev odzvali z ogorčenjem, več šol in županov se je v znak protesta odločilo iz svojih poslopij umakniti njegove portrete.