sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lovšetov zagovornik s pritožbo: Nevzdržno, da je priprt na podlagi ugibanj brez podlage

Deli na:
Lovšetov zagovornik s pritožbo: Nevzdržno, da je priprt na podlagi ugibanj brez podlage

Foto: Primož Lavre

Zagovornik Tomaža Lovšeta Marko Bošnjak je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, je pojasnil za STA. Zunajobravnavni sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je namreč zavrnil njegovo pritožbo na odreditev Lovšetovega pripora. Bošnjak je še izpostavil, da je senat odločil s prekoračitvijo 48-urnega roka.

Preiskovalni sodnik je pripor za nekdanjega nosilca franšize Diners za Slovenijo Tomaža Lovšeta zaradi suma begosumnosti na predlog tožilstva odredil prejšnji petek. Bošnjak se je na odločitev pritožil v soboto nekaj minut pred 16. uro. Kot je včeraj pojasnil, bi moral senat o tem odločiti najkasneje v ponedeljek do okoli 16. ure, odločitev pa je bila sprejeta šele v torek. Bošnjak razlogov za zamik ne pozna.

Lovše lahko v priporu ostane največ 30 dni, nato lahko tožilstvo predlaga podaljšanje pripora.

Bošnjak je za STA pojasnil, da bodo poleg zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče storili vse pravne korake, da bi bil pripor Lovšetu čim prej odpravljen.

Ob tem je poudaril, da se "ponavljajo ugibanja brez podlage ter da je nevzdržno, da je nekdo na takšni podlagi priprt". Ponovno je izpostavil, da ima Lovše stalno prebivališče v Sloveniji, napačne pa naj bi bile tudi navedbe o monaškem potnem listu, ki naj bi ga uporabljal.


Na ljubljanskem okrožnem sodišču pa pojasnjujejo, da je bila pritožba zagovornika pravočasno predložena v odločanje zunajrazpravnemu senatu, vendar pa je sodnica poročevalka ugotovila, da obstaja razlog za njeno izločitev, v zvezi s čimer je takoj sprožila postopek. Podpredsednica sodišča Martina Erzin je predlogu sodnice za izločitev ugodila in jo izločila iz odločanja v tej zadevi.

Spis je bil nato dodeljen novemu senatu, ki je o pritožbi odločal v torek, ko je bil sklep tudi posredovan strankam. Ob tem pa na sodišču poudarjajo, da je 48-urni rok, v katerem mora senat odločiti o pritožbi, instrukcijski, senat pa lahko odloči tudi po njegovem preteku.

Ostala dva osumljena v tej zadevi, nekdanja zakonita zastopnika družbe Diners Club Slovenija, Saša Pušnik in Anton Horvatič, sta bila po policijskem zaslišanju v petek popoldne spuščena na prostost.

Policija je trojico pridržala v okviru preiskave odredbe Banke Slovenije, ki je prepovedala uporabo kartice Diners. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v sredo opravil več hišnih preiskav, v katerih je iskal dokaze za finančno oškodovanje družbe iz Ljubljane. Lovšeta in Pušnika so pridržali v sredo popoldne, Horvatiča pa v četrtek zvečer.

NPU preiskuje sum storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, in sicer naj bi bila pridobljena protipravna premoženjska korist v višini najmanj devet milijonov evrov.