Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cesar Naruhito bo uradno zasedel prestol, na ustoličenju tudi Pahor

Deli na:
Cesar Naruhito bo uradno zasedel prestol, na ustoličenju tudi Pahor

Naruhito in Masako - Foto: Profimedia

Novi japonski cesar Naruhito bo danes na slovesnosti v Tokiu uradno zasedel prestol. 59-letni Naruhito je cesarske dolžnosti sicer prevzel že 1. maja, dan po abdikaciji svojega oče Akihita. Slovesnosti se bodo udeležili visoki predstavniki iz skoraj 200 držav, med njimi slovenski predsednik Borut Pahor.

85-letni Akihito je bil prvi japonski cesar po dveh stoletjih, ki je abdiciral. Na prestolu krizantem ga je nasledil njegov najstarejši sin Naruhito. Prenos prestola v najstarejši monarhiji na svetu se bo končal danes, ko bo Naruhito med obredom uradno razglašen za cesarja.

Slovesnost bo potekala v senci katastrofalnega tajfuna Hagibis, ki je deželo vzhajajočega sonca prizadel pred dobrim tednom dni in terjal skoraj 80 življenj. Ker iskanje pogrešanih še poteka, nekateri prizadeti pa še vedno bivajo v zavetiščih, se je vlada odločila za odpoved enega glavnih delov slovesnosti - povorke v odprtem avtu, s katero bi se cesarski par predstavil javnosti.

Preostali del slovesnosti se bo odvil, kot je bilo predvideno. Začelo se bo z obredom za zaprtimi vrati, med katerim bo Naruhito o ustoličenju "poročal" svojim prednikom. Nekaj ur kasneje pa se bosta Naruhito in cesarica Masako udeležila glavnega dogodka v borovi dvorani v cesarski palači, ki velja za najelegantnejšo.

Slovesnosti se bo udeležilo okoli 2500 gostov, med njimi visoki predstavniki in monarhi iz več kot 190 držav, med njimi tudi slovenski predsednik Pahor.