kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Japonski cesar formalno zasedel prestol krizantem

Deli na:
Japonski cesar formalno zasedel prestol krizantem

Naruhito in Masako - Foto: Profimedia

Novi japonski cesar Naruhito je danes formalno zasedel prestol krizantem in se razglasil za cesarja. "Razglašam svoje kronanje doma in v tujini," je dejal na slovesnosti pred okoli 2500 visokih gostov iz skoraj 200 držav. Med njimi je tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

59-letni Naruhito je cesarske dolžnosti sicer prevzel že 1. maja, dan po abdikaciji svojega oče Akihita, s čimer se je začelo novo cesarsko obdobje, imenovano Reiwa. Prenos prestola v najstarejši monarhiji na svetu pa se je končal danes z razglasitvijo Naruhita za 126. cesarja dežele vzhajajočega sonca.

Slovesnost je potekala večinoma v tišini, oglasili so se zgolj bobni ali gongi. Vrhunec je potem naznanil ritem bobnov in Naruhito, oblečen v obredno oblačilo v zlato-rjavi barvi, ki si ji jo sme nadeti samo cesar, je razglasil svoje ustoličenje na prestolu, imenovanem takamikura.

Poleg njega je na malo manjšem prestolu sedela cesarica Masako, ki je nosila razkošno svileno oblačilo v več slojih, imenovano junihitoe.

"Prisegam, da bom vedno molil za srečo japonskega naroda in mir v svetu in da bom, ko bom stal ob strani japonskemu narodu, izpolnjeval svojo dolžnost kot simbol Japonske in enotnosti japonskega naroda," je dejal Naruhito.

"Mi, ljudje Japonske, bomo spoštovali vašo cesarsko visokost kot simbol države in enotnosti japonskega naroda," pa je dejal japonski premier Shinzo Abe, ki je takoj zatem trikrat vzkliknil "banzai!", kar pomeni "naj živi cesar", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slovesnosti se je udeležilo okoli 2500 gostov, med njimi visoki predstavniki in monarhi iz več kot 190 držav, med katerimi je bil tudi slovenski predsednik Pahor.

Pahor je na Twitterju poudaril, da ima njegova udeležba na tem "edinstvenem zgodovinskem dogodku" simbolen pomen in je odlična priložnost za nadgradnjo dvostranskih odnosov z Japonsko in za dvig ravni političnega dialoga med državama.



Slovesnost je potekala v senci katastrofalnega tajfuna Hagibis, ki je deželo vzhajajočega sonca prizadel pred dobrim tednom dni in terjal skoraj 80 življenj. Ker iskanje pogrešanih še poteka, nekateri prizadeti pa še vedno bivajo v zavetiščih, se je vlada odločila za odpoved enega glavnih delov slovesnosti - povorke v odprtem avtu, s katero bi se cesarski par predstavil javnosti.

Medtem ko so povorko preložili na 10. november, banketa za tuje goste niso odpovedali, dan po slovesnosti pa bodo v cesarski rezidenci priredili čajanko.

Abe bo v enem od tokijskih hotelov gostil banket za 900 tujih voditeljev in članov delegacij. V Tokio so med drugim prišli britanski prestolonaslednik princ Charles, južnokorejski premier Lee Nak-yon, nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, filipinski predsednik Rodrigo Duterte, mjanmarska voditeljica Aung San Suu Kyi in visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

V okviru praznovanj ob ustoličenju novega cesarja je bila razglašena amnestija za več sto tisoč ljudi, obsojenih zaradi manjših kaznivih dejanj.

Cesarski par ima enega otroka, 17-letno princeso Aiko, ki ne more naslediti prestola, ker je ženska. Zato je prestolonaslednik postal Naruhitov brat Akishino. Njegov sin, 13-letni Hisahito, je trenutno edini preostali naslednik.

Pomanjkanje moških naslednikov v cesarski družini je znova razvnelo razpravo o tem, da bi prestol lahko zasedle tudi ženske, vendar do zdaj ni bil narejen še noben uraden korak v to smer.

Kljub odprtemu vprašanju nasledstva monarhija ostaja zelo priljubljena. Anketa, ki jo je dan pred slovesnostjo objavila javna radiotelevizija NHK, je pokazala, da je 70 odstotkov Japoncev naklonjenih cesarski družini.