porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

strelec Dobra karma

Na nebu 22.11. ob 14.59 zavlada Strelec - brutalno...

nazare, valovi Svet24.si

VIDEO: Tako se spuščajo po orjaških valovih

porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

tanja balabanić Dobra karma

Tanja iz Kmetije: »Samo da bi me oče kdaj objel ...

indira Njena.si

Indira Ekić ni več blondinka

tom zupan Njena.si

Tako privlačen je postal Tom iz Kmetije

Svet

Čehom je prekipelo: Dol s komunistom milijarderjem!

Deli na:
Čehom je prekipelo: Dol s komunistom milijarderjem!

"Ustavite totalitarianizem" in "Ustavite Babiša" pravijo znaki protestnikov. - Foto: Reuters

Češka je na slovenski desnici dolgo veljala za državo, ki je drugače od Slovenije, kjer so tudi po osamosvojitvi še naprej imeli škarje in platno v rokah v liberalce in socialdemokrate preimenovani komunisti, svoje komuniste z lustracijo poslala na smetišče zgodovine. K temu je treba dodati še pogosto pretirano opevanje češke gospodarske zgodbe o uspehu.

A zgodba 64-letnega milijarderja in voditelja levoliberalne stranke Ano, Andreja Babiša, ki med drugim od lani vodi češko vlado s pomočjo Komunistične stranke Češke in Moravske, dokazuje, da ni tako. Babiš je po rodu Slovak in prihaja iz družine komunističnih funkcionarjev, prav tako je bil tudi sam del komunistične oblastne strukture in v komunizmu sodelavec češkoslovaške tajne službe StB (nekakšna češkoslovaška različica Udbe). Njegovo tajno ime naj bi bilo Bureš.

Po žametni revoluciji se je preselil na Češko in med tranzicijo olastninil nekoč državno podjetje, ki ga je vodil. Zdaj je milijarder, ki ima v lasti tudi številne medije, to mu je pomagalo pri političnem vzponu. A Babiš ima na Češkem tudi številne goreče nasprotnike, zlasti v Pragi. Ti se pogosto odpravijo tudi na ulice, kjer protestirajo proti njemu.

Najbolj množične demonstracije so bile pretekli torek v Pragi, ko se je menda zbralo kar 120.000 protestnikov, ki so zahtevali Babišev odstop zaradi korupcije. To naj bi bile najbolj množične demonstracije na Češkem po žametni revoluciji leta 1989, ko so Čehi prisilili komuniste k odhodu z oblasti.

Toda Babiš, ki mu zaradi vpletenosti v zlorabo evropskih sredstev, gre za dva milijona evrov, grozi obtožnica, zavrača pozive k odstopu. Babiš ima poleg tega še vedno številne privržence. Njegova stranko Ano je zmagala na nedavnih evropskih volitvah, po anketah pa bi z okoli 30 odstotki zmagala tudi na državnih volitvah.

loading...
Loading...