Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Češka po poti Slovenije: v Pragi so spet prišli na oblast (nekdanji) komunisti

Deli na:
Češka po poti Slovenije: v Pragi so spet prišli na oblast (nekdanji) komunisti

Andrej Babiš - Foto: Reuters

Češka na slovenski desnici pogosto velja za državo, ki je za razliko od Slovenije pospravila komuniste na smetišče zgodovine. A temu ni tako.

Po žametni revoluciji leta 1989, ko so Čehi in Slovaki zrušili komunistični režim, se je Češka res obrnila proč od komunistov. Za razliko od Slovenije, kjer je predsednik države postal nekdanji šef slovenskih komunistov Milan Kučan, je na Češkem predsednik postal najbolj znan češki disident v času komunizma, dramatik Vaclav Havel, ki bi ga lahko opisali kot nekakšnega češkega Jožeta Pučnika.

Predsednik češke vlade v prvih letih prehoda iz socializma v tržno gospodarstvo je postal odločen zagovornik thatcherizma - ekonomist Vaclav Klaus. Njega bi lahko celo opisali kot neke vrste češkega Mića Mrkaića.

Prav tako je Češka po žametni revoluciji izvedla tako imenovano lustracijo, ki naj bi komuniste dokončno poslala v zgodovino.

A ti časi so že zdavnaj minili, kar dokazuje politični vzpon milijarderja Andreja Babiša. 63-letni tajkun Babiš je po rodu Slovak in prihaja iz družine komunističnih funkcionarjev. Tudi sam je bil del komunistične nomenklature in je bil v času komunizma sodelavec češkoslovaške komunistične tajne službe.

Tako se je na pol priprta vrata po svoje vrnila na oblast češka komunistična partija – to je tista stranka, ki je februarja 1948 s pomočjo Sovjetske zveze z državnim udarom vzpostavila komunistično diktaturo v takratni Češkoslovaški in ohranila oblast do žametne revolucije leta 1989.

Po žametni revoluciji se je preselil na Češko in finančno dodobra izkoristil tranzicijo v kapitalizem. Olastninil je nekoč državno podjetje, ki ga je vodil. To je bil začetek njegova bogatenja – zdaj je milijarder, ki ima v lasti tudi številne medije, kar mu je pomagalo pri političnem vzponu.

Maja 2012 je ustanovil je levoliberalno populistično stranko z imenom Ano. Lani oktobra je Babiš kljub svoji komunistični preteklosti in obtožbam o korupciji zmagal na volitvah in tako lani decembra postal predsednik vlade. Potencialni koalicijski partnerji so nato zavračali sodelovanje z Ano zaradi kazenskih obtožb na račun Babiša v povezavi z domnevno zlorabo subvencij EU.

A pretekli teden je Babišu le uspelo v koalicijo dokončno pritegniti češke socialdemokrate. Tukaj je treba poudariti, da za razliko od drugih socialdemokratskih strank v drugih tranzicijskih državah češki socialdemokrati niso nastali s prelevitvijo nekdanjih komunistov v socialdemokrate.

A koalicija med nekdanjim komunistom in zdajšnjim tajkunom Babišem ter socialdemokrati je manjšinska. Da bo Babiševa vlada obstala, je zasluga čeških komunistov. Skupaj s Komunistično stranko Češke in Moravske bo Babiš imel podporo 108 poslancev v 200-članskem parlamentu.

Tako se je na pol priprta vrata po svoje vrnila na oblast češka komunistična partija – to je tista stranka, ki je februarja 1948 s pomočjo Sovjetske zveze z državnim udarom vzpostavila komunistično diktaturo v takratni Češkoslovaški in ohranila oblast do žametne revolucije leta 1989.