evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cameron: Od nekdaj smo domnevali, da je Litvinenkov umor naročila država

Deli na:
Cameron: Od nekdaj smo domnevali, da je Litvinenkov umor naročila država

Foto: Getty Images

Na ugotovitve britanske preiskave glede umora nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka se je odzval tudi kabinet britanskega ministrskega predsednika Davida Camerona. Kot so poudarili, so ugotovitve izredno zaskrbljujoče. Ključna ugotovitev preiskave je, da je Litvinenkov umor verjetno odobril ruski predsednik Vladimir Putin.

"Ta preiskava je potrdila, kar smo od nekdaj domnevali in kar je domnevala laburistična vlada v času tega strašnega umora. To je, da je umor naročila država," pa je v televizijskem nagovoru iz Davosa dejal britanski premier David Cameron.

"Zdaj moramo poročilo prebrati v celoti in upoštevati vse. Vendar pa se zavedajte, da smo se odzvali že pred leti, ko se je umor zgodil, in da se bomo tudi tokrat," je še izpostavil.

Iz Cameronovega kabineta so pred tem sporočili, da je "ugotovitev, da je bil umor odobren na najvišjih ravneh ruske države, izredno zaskrbljujoča" in da "žal ugotovitve potrjujejo, kar smo mi in predhodne vlade že menili". Dodali so, da bo Cameron "skrbno razmislil" o odgovoru z mislijo na potrebo po sodelovanju z Rusijo glede "določenega vprašanja".

London je zaradi ugotovitev preiskave včeraj na pogovor poklical ruskega veleposlanika v Veliki Britaniji in zamrznil premoženje Andreja Lugovoja in Dmitrija Kovtuna, dvojice, ki naj bi umor izvedla. Ob tem je londonska policija sporočila, da ju še naprej iščejo zaradi umora in si želijo njune izročitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odzvala se je tudi britanska notranja ministrica Theresa May, ki je v britanskem parlamentu poudarila, da je bil Litvinenkov umor "očitna in nesprejemljiva kršitev temeljev mednarodnega prava".