evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britanski preiskovalci prst uperili v Putina: Verjetno je odobril umor Litvinenka

Deli na:
Britanski preiskovalci prst uperili v Putina: Verjetno je odobril umor Litvinenka

Foto: Arhiv Reporterja

Ruski predsednik Vladimir Putin je verjetno odobril umor nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka v Londonu, je ključna ugotovitev preiskave, ki so jo izvedli v Veliki Britaniji, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Operacijo FSB (ruska obveščevalna agencija) za umor Litvinenka je verjetno odobril (...) predsednik Putin," je na vrhovnem sodišču v Londonu danes izjavil sodnik Robert Owen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Litvinenko, nekdanji vohun KGB in njene ruske naslednice FSB, kasneje pa kritik Kremlja z azilom v Veliki Britaniji, je umrl leta 2006 zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210. Strup je zaužil s čajem, ki ga je spil v londonskem hotelu Millennium.

Ko je umiral v bolnišnici v britanski prestolnici, je obtožil Rusijo, da je naročila njegov umor. Menil je, da je bil v umor vpleten celo Putin, ki je bil nekdaj prav tako agent KGB.

Britanska policija je kot glavna osumljenca imenovala ruska državljana Andreja Lugovoja in Dmitrija Kovtuna, a Londonu ni uspelo, da bi pri ruskih oblasti dosegli njuno izročitev.

V 300 strani dolgem poročilu je omenjeni sodnik tudi izrazil prepričanje, da sta Lugovoj in Kovtun podtaknila plutonij v čaj z namenom, da umorita Litvinenka.

Lugovoj, ki je sedaj ruski poslanec, je v odzivu na ugotovitve britanske preiskave dejal, da gre za absurd.

"Rezultati preiskave, ki so jih danes javno objavili, ponovno potrjujejo protirusko držo Londona ter nepripravljenost Britancev, da ugotovijo dejanski vzrok Litvinenkove smrti," je dejal Lugovoj.

Litvinenkova vdova Marija se je po objavi rezultatov preiskave zavzela za uvedbo sankcij proti Rusiji in prepoved potovanja za Putina ter nekdanjega direktorja FSB Nikolaja Patruševa.