franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

London poklical ruskega veleposlanika na zagovor zaradi bližine ruskih bombnikov

Deli na:
London poklical ruskega veleposlanika na zagovor zaradi bližine ruskih bombnikov

Foto: Reuters

Velika Britanija je včeraj na zagovor poklicala ruskega veleposlanika, potem ko so ruski bombniki leteli zelo blizu britanskemu zračnemu prostoru. Do ukrepa Londona prihaja sredi zaostrenih odnosov zaradi ukrajinske krize, pa tudi ponovljene preiskave smrti nekdanjega ruskega vohuna in kasnejšega disidenta Aleksandra Litvinenka.

Kot je včeraj sporočilo britansko zunanje ministrstvo, so v sredo ruska letala letela zelo blizu britanskemu zračnemu prostoru, tudi sicer pa da beležijo "naraščajoče število operacij ruskih letal zunaj njihovega območja delovanja".

Ruska letala sicer niso vstopila v britanski zračni prostor, britanski lovci pa so jih spremljali ves čas, "ko so bili v britanskem interesnem območju", so še sporočili iz Foreign Offica.

Opozorili pa so še, da so ruska letala motila civilni letalski promet. "Zato smo danes poklicali ruskega veleposlanika, da pojasni dogodek," so še dodali.

Po poročanju britanskega BBC je šlo za dva ruska strateška bombnika Tupoljev Tu-95 z Natovo oznako medved, ki sta se britanskemu zračnemu prostoru približala do 25 milj (40 kilometrov). Potovala sta od severa, ob zahodni obali Irske do Rokavskega preliva ter se nato obrnila in vrnila po isti poti.

Ruski letali civilnim nadzornikom zračnega prostora nista predložili načrta poleta, z njimi nista komunicirali, prav tako sta imeli izklopljena transponderja, ki olajšata identifikacijo in položaj letala na radarjih.

Tovrstna dejanja ruskih vojaških letal sredi krize v Ukrajini postajajo vse pogostejša. Rusija sicer zatrjuje, da gre za redna usposabljanja letalskih posadk, a v Natu opozarjajo, da gre za izredno agresivna dejanja, ki lahko ogrožajo tudi civilni letalski promet. Lahko bi namreč prišlo do trčenj v zraku, ker kontrolorji ne vedo, kje letijo ruska letala.

Tudi britanski zunanji minister Philip Hammond je že prejšnji mesec izrazil zaskrbljenost zaradi "izjemno agresivnega" preizkušanja varovanja britanskega zračnega prostora s strani Rusije.