profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cameron Britancem obljubil referendum o članstvu v EU

Deli na:
Cameron Britancem obljubil referendum o članstvu v EU

Foto: Reuters

Britanski premier David Cameron je danes v Londonu v težko pričakovanem govoru o vlogi Otoka v EU Britancem v primeru zmage na volitvah leta 2015 obljubil referendum o članstvu države v uniji. To bo referendum s preprostim vprašanjem: EU - da ali ne, je dejal. Najprej mora sicer na volitvah zmagati, kar ne bo lahko, pravijo politični analitiki.

Cameronov govor je bil sicer proevropski. Večkrat je v njem odločno izrazil željo, da Velika Britanija ostane v uniji in da v njej igra dejavno vlogo. "Globoko verjamem, da je za britanski interes najbolje ostati v prožni, prilagodljivi in odprti EU," je poudaril.

A obenem je evropske partnerje postavil pred dejstvo, da so za to nujne spremembe, saj EU, kakršna je, preprosto ne uživa zadostne podpore Britancev. Brez temeljite reforme odnosa med Otokom in unijo obstaja resna nevarnost, da bodo Britanci odšli, je opozoril.

Posvaril pa je tudi Britance: če bi odšli iz EU, "bi bila to enosmerna, ne povratna vozovnica".

Cameron je evropskim partnerjem v govoru poskušal pojasniti naravo svoje države: geografija je oblikovala psihologijo Velike Britanije, ki pač ima značaj otoškega naroda - neodvisnega, ki strastno brani svojo suverenost. "Te britanske občutljivosti ne moremo spremeniti, kot ne moremo izsušiti Rokavskega preliva," je dejal.

Zaradi teh lastnosti je pristop Velike Britanije do EU po njegovih besedah "bolj praktičen kot čustven". "Za nas je EU sredstvo za dosego cilja - blaginje, stabilnosti, sidro svobode in demokracije v Evropi in zunaj nje, ne cilj sam po sebi," je opozoril. Zato se Britanci po njegovih besedah tudi vseskozi sprašujejo zakaj in kako, kar pa ne pomeni, da so "neevropski".

Tistim, ki se sprašujejo, zakaj Britanci postavljajo težka vprašanja o prihodnosti Evrope, ko je ta sredi krize, in zakaj postavljajo težka vprašanja, ko je podpora EU na Otoku že tako majhna, pa je Cameron odgovoril, da je težka vprašanja treba postavljati, ker je pač treba najti odgovore nanje.


Po njegovem prepričanju so nujni odgovori na tri ključne izzive: krizo v območju evra, krizo evropske konkurenčnosti in problem vrzeli med EU in njenimi državljani, ki se je v zadnjih letih "dramatično poglobila".

Največja nevarnost za EU pri soočanju s temi izzivi ne prihaja od tistih, ki pozivajo k spremembam, temveč od tistih, ki vsako novo razmišljanje zavračajo kot krivoverstvo, je še opozoril.

Britanski premier je pri tem razgrnil svojo vizijo nove EU, ki bo usposobljena za življenje v 21. stoletju. Ta vizija temelji na petih načelih, ki so konkurenčnost, prožnost, vrnitev nekaterih pristojnosti članicam, demokratična odgovornost in poštenost.

Ob tem se je zavzel za to, da se Evropa izzivov loti z novo pogodbo za celotno unijo, ne le za Veliko Britanijo. Če ne bo apetita zanjo, pa bi morala imeti Velika Britanija po njegovih besedah priložnost, da naslovi omenjene izzive v pogajanjih z evropskimi partnerji.

Konservativna stranka bo po Cameronovih besedah Britance v naslednjem manifestu ob volitvah leta 2015 pozvala k mandatu za pogajanja o novih odnosih z unijo. "Ko se bomo o tem izpogajali, bomo dali Britancem možnost preproste izbire: naj ostanemo ali odidemo," je dejal in napovedal, da naj bi bil referendum v prvi polovici mandata nove vlade, torej do konca leta 2017.

"Čas je, da Britanci dobijo besedo. Čas je, da rešimo to evropsko vprašanje v britanski politiki. Britanskemu narodu pravim - to bo vaša odločitev," je poudaril.

Zaskrbljenim evropskim partnerjem pa je položil na srce: "Sodelujte z nami."