državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Donecku in Lugansku danes referendum o neodvisnosti obeh regij

Deli na:
V Donecku in Lugansku danes referendum o neodvisnosti obeh regij

Foto: Reuters

V dveh regijah na vzhodu Ukrajine, doneški in luganski, bo danes referendum o neodvisnosti regij, ki ga organizirajo proruski separatisti. 53 volišč v obeh regijah bo odprtih med 7. in 21. uro po srednjeevropskem času. Kijev, EU in ZDA rezultatov referenduma ne bodo priznali, ruski predsednik Vladimir Putin pa je pozval k odlogu referenduma.

Vprašanje na današnjem referendumu se bo glasilo, ali naj ta industrijska regija postane neodvisna od Kijeva. Podobno vprašanje je napovedano v sosednji regiji Lugansk. Uporniki, ki pričakujejo 60-odstotno podporo referendumu, vztrajajo, da bodo rezultati legitimni.

Po zaprtju volišč bodo škatle z glasovnicami prepeljali v regionalni prestolnici, pri čemer bodo morali prestopiti kontrolne točke tako proruskih, kot tudi ukrajinskih oblasti, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug. Rezultati referenduma bodo znani v ponedeljek do 15. ure.

V tem tednu je Putin pozval k odpovedi referenduma, medtem ko sta EU in ZDA referendum označili kot nelegitimen, saj podpirata ozemeljsko celovitost in neodvisnost Ukrajine. Referendumu nasprotuje tudi Kijev.

V mestu Doneck, ki ima nekaj več kot milijon prebivalcev, je glede na zadnji popis prebivalstva iz leta 2007 dobrih 46 odstotkov Ukrajincev ter več kot 48 odstotkov Rusov, medtem ko je v približno polmilijonskem Lugansku za odtenek več Ukrajincev kot Rusov.